Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ένα βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ότι με την επίλυση του ονοματολογικού η ελληνική εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να αφοσιωθεί στα σοβαρά και δυσεπίλυτα  μέτωπα με την Τουρκία.


Λίγες μόνο μέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προσδοκίες της Αθήνας από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα είναι χαμηλές. Ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από τη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες είναι πιθανό να ανοίξου δίαυλοι επικοινωνίας και επανέναρξης διαλόγου σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.


Ως προς την ένταση στο Αιγαίο, η Αθήνα ελπίζει σε επανέναρξη της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και στην ενεργοποίηση της επικοινωνίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι δεν νοείται επίλυση του ζητήματος χωρίς την κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εγγυήσεων αλλά και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή ότι το μόνο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.


Επιπλέον, τα ζητήματα της ενέργειας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις Τσίπρα – Ερντογάν με κύριο αυτό της επέκτασης του Turkish Stream αλλά και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο.


Η διαχείριση του προσφυγικού και ειδικά των ροών από τον Έβρο θα απασχολήσουν, επίσης, τη συνάντηση των δύο ηγετών και για αυτό το λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται και από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.


Τέλος, στην Αθήνα προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χάλκη και τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη καθώς η τελευταία φορά που έγινε παρόμοια επίσκεψη ήταν αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1933.