Τι θα γινόταν στην Αμμόχωστο αν έλιωναν οι πάγοι


Όπως είδαμε μέσα από την έρευνά μας για την κλιματική αλλαγή, με τους ρυθμούς που εξακολουθεί να παράγει αέρια του θερμοκηπίου η ανθρωπότητα η ζωή στην Κύπρο στο μέλλον θα γίνει αφόρητη με τις αυξημένες θερμοκρασίες από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου μέσα στον επόμενο αιώνα, με την αυξημένη υγρασία στα παραθαλάσσια, με τις μειωμένες βροχοπτώσεις, την ακόμη μεγαλύτερη ξηρασία, τα αυξημένα επεισόδια σκόνης και πλημμυρών… Σε όλα αυτά εάν προστεθεί ακόμη μία παράμετρος, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, στο μικρό μας νησί θα γίνει της… Αποκάλυψης.

Μια εργασία του National Geographic την οποία χαρτογράφησαν ειδικοί του Big Cyprus. Ό,τι είναι κάτω από υψόμετρο 65 μέτρων βυθίζεται στο νερό.

Φέτος η Γη θα βιώσει μάλλον μια χρονιά υπερθέρμανσης ρεκόρ και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και έφτασε μέχρι την Αρκτική το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία αυξάνεται καθημερινά. Αρχές Αυγούστου περισσότεροι από 10 δισ. τόνοι πάγος χάθηκαν στους ωκεανούς από το λιώσιμο της επιφάνειας, ενώ συνολικά τον Ιούλιο υπήρξε μαζική απώλεια περίπου 197 δισ. τόνων πάγου στη Γροιλανδία.

Πριν από μερικούς μήνες το National Geographic χαρτογράφησε τις επιπτώσεις που θα έχει ανά το παγκόσμιο το λιώσιμο όλων των πάγων εφόσον αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 65 μέτρα. Ολόκληρες χώρες θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη. Πρώτες θα χάνονταν οι Μαλδίβες και ύστερα θα ακολουθούσαν η Δανία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Λετονία. Μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, η Ουάσινγκτον αλλά και η Βαγδάτη, η Σιγκαπούρη και το Τόκιο θα κατέληγαν κάτω από το νερό.

Στην Ελλάδα ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, μικρά νησιά και πολλές άλλες περιοχές θα ανήκουν στο παρελθόν!

Η Κύπρος σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αν έλιωναν όλοι οι πάγοι του πλανήτη, θα έχανε το 22% του εδάφους της. Με βάση τα στοιχεία του National Geographic, ειδικοί της ιστοσελίδας Big Cyprus προέβησαν σε σχετική «χαρτογράφηση». Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζουν, με το λιώσιμο των πάγων η Κύπρος θα χωριζόταν στα τρία. Όλες οι περιοχές κάτω από 65 μέτρα υψόμετρο θα βυθίζονταν.

Το μεγαλύτερο κομμάτι γης που θα απέμενε θα αποτελείτο από το κεντρικό, το δυτικό και το βόρειο τμήμα του νησιού. Λεμεσός, Πάφος, Πόλη, Αμμόχωστος, Μόρφου, Λάρνακα και Κερύνεια θα ήταν παρελθόν. Το δεύτερο τμήμα θα σχηματιζόταν στη χερσόνησο Καρπασίας όπου το μοναστήρι του Απ. Ανδρέα βυθίζεται επίσης. Το τρίτο και μικρότερο τμήμα, ένα μικρό νησί στην πραγματικότητα, θα αποτελείτο από τις περιοχές Παραλίμνι, Δερύνεια, Σωτήρα και Φρέναρος στην ελεύθερη Αμμοχώστο οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο ψηλότερο των 65 μέτρων.

Αυτό το μικρότερο τμήμα θα είχε έκταση 63 τετρ. χλμ. και θα απείχε από το μεγάλο 15 χλμ. Έτσι, αν έλιωναν οι πάγοι, στη θέση της σημερινής Κύπρου θα υπήρχαν τρία μικρότερα νησιά, με μόνο το πρώτο να θυμίζει κάτι από την παλιά εικόνα της χώρας. Όλες οι μεγάλες πόλεις του νησιού και σχεδόν ολόκληρη η ακτογραμμή θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Ειδικά η επαρχία Αμμοχώστου θα έχανε τα περισσότερα εδάφη της. Μόνο η Λευκωσία θα σωζόταν επειδή βρίσκεται πολύ μακριά από τη θάλασσα.