Την πάντρεψαν στα 15, τη βίαζαν έως τα 17 και την εκτέλεσαν στα 24 της

Στα 24 της χρόνια εκτελέστηκε η Ζεϊνάμπ Σακανβάντ, η γυναίκα-σύμβολο του Ιράν που καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, επειδή δολοφόνησε τον σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε άγρια από την ηλικία των 15 ετών.

Κατά την παραμονή της στις φυλακές, γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν άλλο κρατούμενο από τον οποίο έμεινε έγκυος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Δυο μέρες αφότου έφερε το παιδί της στον κόσμο, οι αρχές του Ιράν έκαναν πράξη τον «νόμο» και της επέβαλαν την εσχάτη των ποινών.

  Portrait of Zeinab Sekaanvand

 

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΕΪΝΑΜΠ – ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ 15, ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΤΑΝ ΕΩΣ ΤΑ 17

Η γυναίκα-σύμβολο του Ιράν, αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν ήθελε, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Δύο χρόνια μετά, δεν άντεξε τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που υφίστατο σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα στα 17 της να τον δολοφονήσει με μαχαίρι.

Το 2012 η 24χρονη φυλακίστηκε, με την αστυνομία να την αναγκάζει σε ομολογία με φοβερά βασανιστήρια επί 20 ολόκληρες ημέρες.

Μια μέρα πριν η εκτέλεσή της λάβει χώρα, η Διεθνής Αμνηστία με αυστηρό τη μήνυμα προς το Ιράν, ζήτησε η ποινή να μην εφαρμοστεί, καθώς όπως υποστήριζε η Ζεϊνάμπ ήταν θύμα μιας φοβερά άδικης νομικής διαδικασίας.

Ωστόσο η προειδοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν εισακούστηκε ποτέ από τις Αρχές του Ιράν.