Την Δευτέρα οι αποφάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων


Χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι χθεσινές συνεδρίες που είχαν οι εκπρόσωποι των συντεχνίων ΣΥΞΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ για τη στάση που θα τηρήσουν και για τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα συλλογικά όργανα των δύο συντεχνιών συνήλθαν σε ξεχωριστές συνεδρίες, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη.

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν εισηγήσεις για δυναμική αντίδραση των ξενοδοχοϋπαλλήλων όταν κηρυχθεί σε αδιέξοδο η διαμεσολαβητική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας. Από την άλλη, τέθηκε πρόταση για μη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου, η υπουργός θα συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στις 23 του μήνα με τους ξενοδόχους. Στις 26 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση όλων των μερών.

Εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μιλώντας στον «Φ», ανέφεραν πως τη Δευτέρα οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρία για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, καθώς θεωρούν πως τα δύο μέρη τα χωρίζει μεγάλη απόσταση. Απαιτούν από το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει αδιέξοδο. Από την άλλη, οι ξενοδόχοι θεωρούν πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να τα βρουν κατά τις επαφές που θα έχουν με την υπουργό. Θεωρούν επίσης πως ο διάλογος δεν μπορεί να κηρυχθεί σε αδιέξοδο. 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν νομοθετική κατοχύρωση της συλλογικής συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν την ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας, όπως προνοούνται από την εκάστοτε συλλογική σύμβαση, στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία. Επίσης, ζητούν ένταξη των μίνιμουμ μισθολογικών κλιμάκων και του 13ου μισθού στους κανονισμούς στο πλαίσιο των όρων υπηρεσίας. Με το συγκεκριμένο αίτημα διαφωνούν έντονα οι ξενοδόχοι.

Παράλληλα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητούν την επαναφορά όλων των ωφελημάτων τους. Αξιώνουν την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% τον χρόνο, ενώ ζητούν όπως όλα τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013-2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης, επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά είχαν στη σύμβαση, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που συμπληρώνει 6 μήνες υπηρεσίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία καταβάλλονται προς το Ταμείο Προνοίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, που υπολογίζονται πάνω στον βασικό μισθό και τον τιμάριθμο. Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο προνοίας να γίνει 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του. Τέλος, η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου (βασικός+ΑΤΑ).