Τεστάρουν τις e-εκποιήσεις που θα ξεκινήσουν το 2020


Τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Κύπρο. 

Η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται στη μη έκδοση διατάγματος από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο καθορίζει όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται στους e-πλειστηριασμούς. 

Πάντως, το διάταγμα βρίσκεται εδώ και μήνες ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας η οποία εξετάζει εάν αυτό συνάδει με το Σύνταγμα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως εντός Σεπτεμβρίου το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Στο διάταγμα θα καθορίζεται ποίοι θα συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ελάχιστο ποσό που θα πλειοδοτούν οι ενδιαφέρομενοι. Επίσης, θα καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι ημέρες πραγματοποίησής τους και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

 Σημειώνεται πως η ταυτοποίηση των αγοραστών που θα εγγραφούν στο σύστημα θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης «Αριάδνη». 

 

Από την άλλη, η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια είναι έτοιμη. Την πλατφόρμα ετοίμασε η εταιρεία που υλοποίησε παρόμοια στην Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το 2017 και είναι στα πρότυπα της ελληνικής πλατφόρμας. Τις τελευταίες ημέρες άρχισε και δοκιμαστική εφαρμογή της πλατφόρμας. Στις δοκιμές συμμετέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και εξαγοράς πιστώσεων και το υπουργείο Οικονομικών. Τον όλο συντονισμό του έργου έχει ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Κατά τις δοκιμές θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν τυχόν τεχνικά προβλήματα ενώ θα ξεκαθαρίσουν και πολλά άλλα διαδικαστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι το θέμα των συναλλαγών των αγοραστών. Εξετάζεται εάν ο αγοραστής θα προχωρεί στην κατάθεση χρημάτων ως «ντεπόζιτο» ή σε κατάθεση εγγυητικής από την τράπεζα.
 

 

Οι τράπεζες θα καταβάλλουν τέλη για να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να καλύπτεται το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που θα διαχειρίζεται την πλατφόρμα.

 

Επίσης με τις δοκιμές αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο τρόπος εγγραφής των ενδιαφερομένων στην πλατφόρμα. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τους πρώτους μήνες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται με φειδώ, ενώ για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα θα εφαρμόζονται τόσο οι κανονικοί όσο και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. 

  

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποίους επαγγελματικούς κλάδους θα ανατεθεί η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πάντως είναι δεδομένο πως οι δημοπράτες θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πραγματοποιούν συμβολαιογράφοι, ωστόσο στην Κύπρο δεν εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος θεσμός. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με ελεγκτικό οίκο, ετοίμασε το πλαίσιο που θα διέπει τον θεσμό των ηλεκτρονικών δημοπρατών. Σύντομα αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή και σχετικοί κανονισμοί.

 

Όπως μας λέχθηκε, μελλοντικά η πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, θα χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για την πραγματοποίηση και πλειστηριασμών αυτοκινήτων και άλλων αντικειμένων. Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο την πλατφόρμα να τη χρησιμοποιούν και κρατικές υπηρεσίες όταν βγάζουν στο σφυρί διάφορα αντικείμενα.