Τερματίστηκε η στάση εργασίας οδηγών ταξί μετά από παρέμβαση Καρούσου

Τερματίστηκε η στάση εργασίας των οδηγών ταξί μετά από παρέμβαση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στη Λάρνακα συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Μεταφορών, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειών και οι εκπρόσωποι των οδηγών ταξί.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το επάγγελμα των οδηγών ταξί αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και έχουμε αποδείξει πως θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, να τον καταστήσουμε πιο βιώσιμο και πιο ανταγωνιστικό για το καλό όλων, των επαγγελματιών του τομέα, του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας”.

 Γι’ αυτό, σημείωσε, «και έχουμε ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων είναι η ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της πειρατείας και μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός νομοσχεδίου μεταρρύθμισης του τομέα των ταξί».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τακτικές επαφές με τα οργανωμένα σύνολα του τομέα των ταξί ώστε να «συζητούμε και να επιλύουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν». Ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν, πρόσθεσε, «είναι οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στον τρόπο που λειτουργούν τα ταξί στα αεροδρόμια». Σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είμαστε μακριά στο να κλείσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία προκειμένου να αλλάξει ολοκληρωτικά και προς το καλύτερο ο τρόπος λειτουργίας των ταξί στο αεροδρόμιο».

Ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως «όλοι αποδέχονται ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, ότι όλοι πρέπει να έχουν το ίδιο μερίδιο σε κοντινές και μακρινές διαδρομές και όλοι αποδέχονται τον τρόπο λειτουργίας με τη διπλή ράμπα».

Μένει, τόνισε, «να επιλύσουμε κάποια θέματα ιδιαίτερα αυτό του τρόπου ελέγχου ποιος θα έχει την ευθύνη και ποιες ποινές θα υπάρχουν σε περίπτωση, που δεν τηρήσει αυτά τα οποία θα έχουμε συμφωνήσει».

Ερωτηθείς κατά πόσον λειτουργοί της Αρχής Αδειών θα μεταβούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να αναλάβουν να συντονίζουν τους οδηγούς ταξί, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «μαζί με τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειών αναλάβαμε σήμερα πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα καταθέσουμε την τελική μας πρόταση».

Όπως είπε, «δεν είμαστε μακριά στις θέσεις αρχής, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, ότι στο τέλος του μήνα πρέπει ο διαμερισμός των μεταφορών που γίνονται από το αεροδρόμιο να είναι στα ίδια περίπου νούμερα και μένει ο τρόπος ελέγχου».

Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, «να βάλουμε οι ίδιοι προσωπικό για να ελέγχει (τους οδηγούς ταξί) ή ακόμα και να υπάρχει μία συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των ταξί».

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα το συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειών γιατί είναι κοινή η προσπάθεια και θα καταθέσουν την τελική τους πρόταση. «Θεωρώ πως είμαστε κοντά να κλείσουμε το θέμα αυτό, για να αναβαθμιστεί και η υπηρεσία που προσφέρουμε προς τον επισκέπτη αλλά και να υπάρχει ίσος ανταγωνισμός και ίση μεταχείριση προς τους οδηγούς ταξί», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρούσος είπε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών «είμαστε πάντα στη διάθεση των επαγγελματιών ταξί όποτε μας έχουν χρειαστεί για οποιοδήποτε θέμα και είμαστε δίπλα τους».

Συμπλήρωσε ότι ο «συγκεκριμένος είναι ένας τομέας που έχουμε και εγώ προσωπικά ως προτεραιότητα για να αναβαθμίσουμε» και σημείωσε πως «έρχονται αρκετές τομές, αρκετές αλλαγές, έχουμε ανακοινώσει για παράδειγμα τα σταθερά κόμιστρα από και προς τα αεροδρόμια ενώ υπάρχει εξαιρετική συνεργασία τόσο με την Αρχή Αδειών όσο και με τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς του επαγγέλματος αυτού».

Οι προοπτικές, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «και οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ ψηλά, θα προχωρήσουμε με ανταλλαγή απόψεων, ακούμε τις απόψεις και εισηγήσεις των οδηγών ταξί και προχωρούμε και επιλύουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά έχουμε αναλάβει να μεταφέρουμε τα αιτήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία».

Μεταξύ αυτών, εξήγησε, είναι η επέκταση των επιδομάτων μετά τον Μάρτιο, να ισχύσει και για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί καθώς και άλλα θέματα που έχουν τεθεί ενώπιον τους στη σημερινή συνάντηση.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για την πειρατεία, ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «στόχος είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας στον τομέα των ταξί, στον τομέα των μεταφορών». Το θέμα αυτό, σημείωσε, «είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι υπάρχουν και θέματα ασφάλειας, υπάρχουν θέματα βιωσιμότητας του επαγγέλματος των ταξί, αφού ουσιαστικά σήμερα υπάρχει ένας άνισος ανταγωνισμός».

Ανέφερε επίσης ότι «το να βρούμε τρόπο να καταπολεμήσουμε την πειρατεία ουσιαστικά προστατεύουμε τον τομέα των ταξί, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό και θα τους καταστήσουμε πιο βιώσιμους».

Ωστόσο, είπε, «υπάρχουν ακόμα θέματα ασφάλειας, θέματα ποιότητας, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει ένα αυτοκίνητο και να κάνει παράνομες μεταφορές, που στο τέλος της ημέρας, εάν προκύψει το οτιδήποτε ή οποιοδήποτε ατύχημα, μπορεί να μην καλύπτονται ούτε καν από τις ασφάλειες και να υπάρχουν και άλλα νομικά προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειών Χρήστος Καράς είπε ότι «αρμόδιοι και οδηγοί ταξί συμφωνούμε πως ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί το επάγγελμα, ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί ο τομέας. Θεωρούμε πως με την συμβολή τους, με τις προτάσεις και με τη βούληση του Υπουργείου που  υπάρχει σήμερα, σύντομα θα υπάρχει αισθητή αλλαγή στον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα στους οδηγούς ταξί».

Εξάλλου, ο Παναγιώτης Κιλίλης, εκπρόσωπος των οδηγών ταξί Λάρνακας, Λευκωσίας, Πάφου και ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό Μεταφορών και τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειών» και σημείωσε πως μετά την παρέμβαση του Υπουργού έχει τερματιστεί η στάση εργασίας.

Εμείς ως οδηγοί ταξί, συνέχισε «είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την αναβάθμιση του επαγγέλματος, διότι φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν διάθεση και έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργείο και την Αρχή Αδειών για την αναβάθμιση του ταξί. Πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε, να σταθούμε δίπλα τους για να επιτελέσουν το έργο που πρέπει και είναι προς το συμφέρον του οδηγού ταξί».

Σημείωσε ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο που προωθείται με την παρανομία, η οποία είναι το μεγαλύτερο κακό που υπάρχει στο επάγγελμα μας, θα λύσουμε πολλά προβλήματα. Η παρανομία μας έχει ρημάξει και αυτή τη στιγμή η πειρατεία είναι πέραν του 50%» σε σχέση με τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί.