Τέρμα οι ποινές-χάδι για σεξουαλικά αδικήματα

Αλλάζει ριζικά η νομοθεσία για τα αδικήματα κατά των ηθών, με πολλά από αυτά να τιμωρούνται πλέον με την εσχάτη των ποινών, δηλαδή τα ισόβια, ενώ επαναορίζεται ο ορισμός του βιασμού και της συνουσίας διά της βίας.

 

Πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνέταξε τις αλλαγές, είναι όπως οι παραβάτες για σεξουαλικά αδικήματα τιμωρούνται με πιο αυστηρές ποινές, ενώ κάποια αδικήματα που θεωρούνταν ως τώρα ως πλημμέλημα μετατρέπονται σε κακούργημα. Επίσης καταργείται η αναφορά μόνο σε γυναίκες θύματα σεξουαλικών αδικημάτων και ο όρος πλέον που χρησιμοποιείται είναι γενικός και καλύπτει όλους.

 

Με τη νέα νομοθεσία που σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή, η απόπειρα βιασμού θεωρείται ως κακούργημα και υπόκειται σε φυλάκιση 14 χρόνων αντί 10 που ισχύει σήμερα.

 

 

Για το αδίκημα τις αιμομιξίας αναφέρεται ότι όποιος έρχεται σε συνουσία με πρόσωπο και είναι σε γνώση του ότι αυτό είναι εγγονή ή εγγονός, θυγατέρα ή γιος, αδελφή ή αδερφός ή μητέρα του ή πατέρας, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος της αιμομιξίας και υπόκειται σε φυλάκιση 20 χρονών (αντί 14 που ισχύει τώρα), ανεξάρτητα αν η συνουσία έγινε με ή χωρίς τη συναίνεση του παθόντος.

 

Επίσης, η απαγωγή προσώπων κάτω των 16 ετών αλλάζει και αναφέρεται σε άτομα κάτω των 17 ετών, θεωρείται πλέον ως κακούργημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών.

 

 

Η άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας θα τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια, αντί πέντε που ισχύει σήμερα. Αν η επίθεση στρέφεται εναντίον γυναίκας ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών, η ποινή αυξάνεται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα είκοσι χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για άσεμνη επίθεση εναντίον άντρα η οποία θα τιμωρείται με 15χρονη φυλάκιση και αν αφορά σε άντρα κάτω των 17 ετών, θα τιμωρείται με 20ετή ποινή φυλάκισης.

 

 

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στα θέματα διαφθοράςνεαρής γυναίκας ηλικίας δεκατριών χρόνων μέχρι 17. Όπως αναφέρεται, όποιος παράνομα έρχεται σε συνουσία ή αποπειράται παράνομη συνουσία με νεαρή γυναίκα που έχει ηλικία 13 ή άνω και κάτω των δεκαεπτά χρόνων, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα είκοσι τρία χρόνια. Αναφορικά με το αδίκημα της διαφθοράς γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία ή την απόπειρα, ο παραβάτης θεωρείται ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια, αντί 14 που ισχύει τώρα. Στην περίπτωση που το αδίκημα αυτό στρέφεται εναντίον γυναίκας ηλικίας κάτω των 17 ετών, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

 

Μαστροπεία 

 

Για το αδίκημα της μαστροπείας, αναφέρεται ότι όποιος:

(α) προάγει γυναίκα, που έχει ηλικία κάτω των 21 χρόνων σε παράνομη σαρκική επαφή με ένα ή περισσότερα πρόσωπα, είτε στη Δημοκρατία είτε αλλού ή

 

(β) προάγει γυναίκα σε κοινή πορνεία, είτε στη Δημοκρατία είτε αλλού ή

 

(γ) προάγει γυναίκα να εγκαταλείψει τη Δημοκρατία, με σκοπό να γίνει τρόφιμη σε οίκο ανοχής αλλού ή

 

(δ) προάγει γυναίκα να γίνει, για το σκοπό άσκησης πορνείας τρόφιμη σε οίκο ανοχής, στη Δημοκρατία ή αλλού,
είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη αντί πέντε που ισχύει σήμερα. Στην περίπτωση που το αδίκημα στρέφεται εναντίον γυναίκας ηλικίας κάτω των 17 ετών, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε έτη.

 

Παράλληλα, όποιος κατακρατεί γυναίκα χωρίς τη θέλησή της σε υποστατικό με σκοπό να έρθει σε παράνομη συνουσία με αυτή, οποιοσδήποτε άντρας, ή σε οίκο ανοχής, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια.

 

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι είναι ένοχος παράνομης κατακράτησης γυναίκας και τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκιση, όποιος με σκοπό εξαναγκασμού ή υποκίνησης γυναίκας που βρίσκεται σε οποιοδήποτε υποστατικό για το σκοπό παράνομης σαρκικής επαφής ή σε οίκο ανοχής, να παραμείνει σε τέτοιο υποστατικό ή οίκο ανοχής, κατακρατεί είδη ένδυσης ή άλλο περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε αυτή ή απειλεί ότι δυνατόν να πάρει δικαστικά μέτρα εναντίον της, αν αυτή αναχωρήσει παίρνοντας είδη ένδυσης που δανείστηκαν ή που δόθηκαν σε αυτή από τον ίδιο ή κατόπι οδηγιών του.

 

Συνουσία μεταξύ ανδρών

 

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, αναφέρεται ότι όποιος παράνομα έρχεται σε συνουσία ή αποπειράται παράνομη συνουσία με νεαρό άντρα που έχει ηλικία 13 χρόνων ή άνω και κάτω των 17 χρόνων, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα είκοσι χρόνια (τώρα προβλέπεται ποινή μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση).

 

Νοείται περαιτέρω ότι για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η συνουσία ή η απόπειρα διάπραξής της, δεν θεωρείται παράνομη και δεν διαπράττεται αδίκημα κατά παράβαση του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση που κατά τον χρόνο της διάπραξης ο νεαρός άντρας είχε παρόμοια ηλικία και παρόμοιο βαθμό ψυχολογικής και σωματικής ανάπτυξης ή ωριμότητας με τον άντρα που έρχεται ή αποπειράται να έρθει σε συνουσία μαζί του ή η διαφορά ηλικίας μεταξύ του νεαρού άντρα και του άντρα που έρχεται ή αποπειράται να έρθει σε συνουσία μαζί του, δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια, και νοουμένου ότι σε όλες τις περιπτώσεις στην εν λόγω πράξη δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε κακοποίηση ή βία ή εκμετάλλευση ή εξαναγκασμός.

 

Επίσης, όποιος διά βίας έρχεται σε συνουσία με άλλον είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου φυλάκιση, αντί 14 ετών που προβλέπεται σήμερα.

 

Ακόμα, όποιος διενεργεί δημόσια άσεμνη πράξη, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων (σήμερα το ίδιο αδίκημα τιμωρείται με δύο έτη φυλάκιση).

Πηγή: philenews.com