Τέλος το αλκοόλ σε 17χρονους


Αυξήθηκε το όριο ηλικίας για κατανάλωση αλκοόλ αλλά και τα πρόστιμα

Πέρασαν οι προτάσεις νόμου, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων, και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, τις οποίες προηγουμένως είχε καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ζητώντας την αλλαγή τόσο στο όριο ηλικίας που θα επιτρέπει την χορήγηση και πώληση αλκοόλ σε άτομα άνω των 18 ετών – σήμερα επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ και σε 17χρονος - , όσο και αύξηση στα πρόστιμα και στις ποινές.

Με 35 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, πέρασε σε νόμο η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε 17χρονους, αφού μέχρι σήμερα το όριο ήταν μέχρι 17. Μαζί πέρασε και η αύξηση στις ποινές. 

Κατά τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ. 

Να σημειώσουμε πως ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ καταψήφισαν την αλλαγή του ορίου ηλικίας, καθώς όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο μας δημοσίευμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του ως προς το όριο ηλικίας και είχε ζητήσει μάλιστα και αναβολή στην προηγούμενη Ολομέλεια.

Τι αναφέρουν οι νέοι νόμοι:

  1. Να απαγορευτεί η πώληση σε άτομα κάτω των 18 ετών:

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου που ισχύει στην Κύπρο, ώστε η πώληση, διάθεση, χορήγηση, και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών να απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, αντί σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, όπως ισχύει και σήμερα. 

  1. Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους καταδικαστούν

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου, έτσι ώστε πρόσωπο το οποίο πωλεί, διαθέτει, ή χορηγεί οινοπνευματώδη ποτά σε πρόσωπα κάτω από το όριο ηλικίας που ορίζει ο νόμος να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες ή/και σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 3.400 ευρώ.

  1. Από 35 λίρες σε 300 ευρώ το πρόστιμο

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που επιβάλλεται για το αδίκημα της πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους. Ειδικότερα με την προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπεται η αύξηση του εξώδικου προστίμου στο οποίο υπόκειται πρόσωπο για το πιο πάνω αναφερόμενο αδίκημα από 35 λίρες  σε 300 ευρώ.