Τατάρ: Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στους Ε/κ την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου


Στα χέρια του βρίσκεται η έκθεση της ομάδας καταγραφής για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν αποφασίσει να προβούν σε βήματα ώστε το ζήτημα να γίνει κατανοητό διεθνώς.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρισλι, ο κ. Οζερσάι αναφέρθηκε στο θέμα των Βαρωσίων χθες κατά την συζήτηση στην «επιτροπή προϋπολογισμού» της «βουλής» του «προϋπολογισμού» του «υπουργείου εξωτερικών» και «αναπληρωτή πρωθυπουργού», που ανέρχεται στα 132,9 εκ ΤΛ (22,15 εκ ευρώ).
 
Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες συνεχιζόμενες διαδικασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι προσπαθούν να «προχωρήσουν σωστά» αυτές οι διαδικασίες και οι Τουρκοκύπριοι να κατανοηθούν σωστά. Αυτές οι προσπάθειες, συνέχισε, γίνονται μέσω ειδικών νομικών συμβούλων μέσω του γραφείου «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους στο Στρασβούργο.
 
Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί ρώτησε ποια είναι η πολιτική της «κυβέρνησης» για τα Βαρώσια και αν η πολιτική αυτή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο ή αγνοεί ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, θα πρέπει να λάβουν μέτρα για το θέμα σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ.
 
Ερσίν Τατάρ
Εξάλλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή χθες ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στους Ε/κ την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι τα Βαρώσια είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ. «Από δω και στο εξής δεν σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε τα Βαρώσια», είπε.
 
Ανέφερε ότι γίνεται η καταγραφή της περίκλειστης πόλης, υπάρχουν αποφάσεις «δικαστηρίων» στα κατεχόμενα και του ΕΔΑΔ. Όλα αυτά θα ληφθούν, πρόσθεσε, συστήνοντας προσοχή σε όσα πρέπει να γίνουν, λέγοντας ότι και η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα ενεργοποιηθεί και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 1 – 2 χρόνια.
 
Ωστόσο, είπε, η στάση της «κυβέρνησης» είναι ξεκάθαρη, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω «και η στήριξη που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει μια τέτοια εργασία που θα επιτρέψει σε παλιούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος στα ΗΕ και το ΕΔΑΔ να αντιταχθούν σε αυτό».
 
Τουφάν Ερχιουρμάν
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια πρέπει να ληφθούν υπόψη και υπενθύμισε ότι σε αναφορά του στις 9 Οκτωβρίου 2019 το ΣΑ επαναβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ενέργεια στην περίκλειστη πόλη που να μην συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα, την σημασία της εφαρμογής των οποίων υπογράμμισε.
 
«Εάν δεν ασχοληθούμε σοβαρά με τόσο σημαντικά θέματα όπως τα Βαρώσια, αυτό είναι σημαντική ένδειξη ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα για να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση, που θα μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματα ένα ένα και δεν θα να λάβουμε τα μέτρα που θα μας εντάξουν στο διεθνές δίκαιο και την κοινωνία», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ