Τα σενάρια για τους νέους Δήμους - Το Παραλίμνι μένει (μάλλον) ως έχει


Το κλίμα συναίνεσης που επικρατούσε μεταξύ κομμάτων, κυβέρνησης και δήμων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο διάστημα δεν συζητούνταν τα καυτά ζητήματα, τείνει να μολυνθεί με την έναρξη συζήτησης επί των πιο έκρυθμων εκκρεμούντων ζητημάτων. 

Οι δήμοι από 17 που ήθελε ο υπουργός Εσωτερικών, προτάσσοντας την οικονομική επιβίωση των νέων σχημάτων, αυξάνονται στους 20 όπως ήθελε η Βουλή, ενώ η τελική σούμα μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό στους 21 με δημιουργία αυτόνομου Δήμου Αραδίππου (αντί ενσωμάτωσής του στον Δήμο Λάρνακας) αφού τόσο ο δήμαρχος όσο και τοπικά κομματικά στελέχη απειλούν θεούς και δαίμονες.

Πέραν, όμως, του αριθμού των δήμων, προκύπτουν και «ενδοοικογενειακές» συγκρούσεις μεταξύ των δήμων, αφού το Παραλίμνι αυτονομείται και θα λειτουργεί περίπου ως βασίλειο, ενώ ο Δήμος Στροβόλου, που επίσης αυτονομείται, έχει επεκτατικές βλέψεις θέλοντας να καταβροχθίσει και τον Δήμο Λευκωσίας μέσω συνένωσής τους. Με βάση τον προωθούμενο καταμερισμό της πίτας, της οποίας τα κομμάτια δεν αποκλείεται να αλλάξουν, ο Δήμος Αγλαντζιάς δεν επιθυμεί να ενταχθεί στον Δήμο Λευκωσίας αλλά να δημιουργηθεί Δήμος Αθαλάσσας, προϊόν συνένωσης με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου. 

Στη Λάρνακα έντονα κλοτσά (όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω) ο δήμαρχος Αραδίππου, ο οποίος δεν θέλει συγχώνευση με τον Δήμο Λάρνακας. Επίσης, ο Δήμος Λευκάρων αντιδρά στη συνένωση με πέντε κοινότητες φοβούμενος απορρόφησή του. 

Στην Πάφο ο Δήμος Γεροσκήπου βολεύτηκε και δεν θα συνενωθεί με τον Δήμο Πάφου αλλά με κοινότητες οπόταν θα επιβιώσει, ενώ εξακολουθεί να αντιδρά ο Δήμος Πέγειας, ο οποίος επίσης κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία αν συνενωθεί με κοινότητες των οποίων ο πληθυσμός είναι αυξημένος.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η Αγία Νάπα βολεύεται με τη Σωτήρα και το Λιοπέτρι, ενώ βολεύεται και ο Δήμος Δερύνειας, ο οποίος επιβιώνει με συνένωσή του με Φρέναρος και Αχερίτου.

Για τα πιο πάνω και για τις πιθανές διαφοροποιήσεις, η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία θα κάνουν το τελικό «κόψε-ράψε».

Ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα είναι και το κατά πόσο θα διεξαχθεί ένα ενιαίο δημοψήφισμα σε όλη την επικράτεια, υπέρ ή κατά της μεταρρύθμισης, επιλογή η οποία θεωρείτο από την κυβέρνηση ότι θα έγερνε άνετα την πλάστιγγα υπέρ της μεταρρύθμισης. Αυτό που συζητείται είναι να διεξαχθούν 20-21 δημοψηφίσματα (όσα θα είναι τα νέα σχήματα) που είναι και το επικρατέστερο σενάριο ή αν θα εκτοξευθούν στα περίπου 70 με την πρόσθεση και των περίπου 50 κοινοτήτων.  

Όπως διαφάνηκε εδώ και καιρό υπήρχαν επιφυλάξεις ή και ενστάσεις, οι οποίες ωστόσο κρατήθηκαν κάτω από το χαλί, κόμματα ευνοούσαν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, κάτι το οποίο δυνατόν να οδηγήσει σε ανατροπές, από όσους δημάρχους χάνουν τις εξουσίες τους με την απορρόφηση των δήμων τους. Αυτός ήταν και είναι ο φόβος της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη, κόμματα θέτουν το ερώτημα αν υπάρχει πιο δημοκρατική επιλογή από το να αποφασίσει ο κάθε πολίτης για το πού θέλει να ενταχθεί ή να υπάγεται η αρχή που θα τον διοικεί και θα χειρίζεται τα καθημερινά του προβλήματα.

Τώρα, μάλιστα, τα δημοψηφίσματα φαίνεται ότι δεν θα διεξαχθούν «εδώ και τώρα» αλλά μέχρι το έτος 2023, οπόταν πολλά μπορούν να γίνουν μέχρι τότε, τη στιγμή που θα τρέχει παράλληλα η διαδικασία προσαρμογής όλων (υπηρεσιών και ανθρώπων) στη μεταρρύθμιση.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εκδηλώνοντας την ανησυχία του ως προς την έκβαση, ανέφερε πως «ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι παράδοξο, να τίθεται ένα τέτοιο θέμα». Ανέφερε, επίσης, πως το ενδεχόμενο ξεχωριστών τοπικών δημοψηφισμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη μεταρρύθμιση.

Αναφερόμενος στο θέμα των συνενώσεων, δηλαδή τον αριθμό των δήμων και ποιοι θα τους αποτελούν, ανέφερε: «Ως Κυβέρνηση δεν είμαστε δογματικοί για το θέμα των συνενώσεων και δεν ήταν για μας το πρώτο θέμα». «Είναι όμως το όχημα μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων, στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε.

Αυτά είναι τα νέα σχήματα που κυοφορούνται

Με βάση τις προτάσεις που συζητούνται και οι οποίες δυνατό να διαφοροποιηθούν, πέραν των Δήμων Στροβόλου και Παραλιμνίου που μένουν ως έχουν σήμερα, ασκούνται πιέσεις, που ίσως καρποφορήσουν, να παραμείνει αυτόνομος και ο Δήμος Αραδίππου.

Για τα υπόλοιπα σχήματα συζητούνται τα ακόλουθα:

-Δήμος Λευκωσίας: Λευκωσία, Άγιος Δομέτιος, Έγκωμη και Αγλαντζιά

-Δήμος Λακατάμιας: Λακατάμια, Τσέρι, κοινοτικός συνοικισμός Ανθούπολης 

-Δήμος Λατσιών-Γερίου: Λατσιά, Γέρι

-Δήμος Νότιας Λευκωσίας: Ιδάλιο, Αλάμπρα, Λύμπια, Νήσου, Πέρα Χωρίο, Ποταμιά 

-Δήμος Λεμεσού: Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιφλίκ

-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού: Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια, Άγιος Τύχωνας, Μουτταγιάκα, Ακρούντα, Φοινικάρια, Αρμενοχώρι, Μαθηκολώνη

-Δήμος Πολεμιδιών: Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, κοινότητα Άνω Πολεμιδιών 

-Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Ύψωνας, Ασώματος, Σωτήρα, Ερήμη, Κολόσσι, Τραχώνι, Ακρωτήρι, Επισκοπή, Καντού 

-Δήμος Λάρνακας: Λάρνακα, Αραδίππου, Λιβάδια, Ορόκλινη 

-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού: Δρομολαξιά-Μενεού, Περβόλια

-Δήμος Λευκάρων: Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπος, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος

-Δήμος Αθηαίνου: Αθηαίνου, Αβδελλερό

-Δήμος Πάφου: Πάφος, Κονιά

-Δήμος Ανατολικής Πάφου: Γεροσκήττου, Αχέλεια, Τίμη, Αγία Μαρινούδα, Αγία Βαρβάρα, Αναρίτα, Μανδριά

-Δήμος Δυτικής Πάφου: Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα 

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχού, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα, Νέο Χωρίο, Στενή, Περιστερώνας, Λυσός 

-Δήμος Αγίας Νάπας: Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι

-Δήμος Δερύνειας: Δερύνεια, Φρέναρος, Αχερίτου

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, αν και τάχθηκε υπέρ των 17 δήμων, πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της συναίνεσης μπορεί να συζητήσει εισηγήσεις χωρίς όμως να αλλοιώνεται η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, η οποία άπτεται της οικονομικής ανεξαρτησίας, της βιωσιμότητας, της πληθυσμιακής μάζας, αλλά και πάνω από όλα, της καλύτερης εξυπηρέτησης προς τον δημότη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφερόμενος στα τοπικά δημοψηφίσματα, είπε πως το κόμμα είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε λύπη, επειδή η θέση της πλειοψηφίας στο θέμα των δημοψηφισμάτων εξακολουθεί να είναι η ίδια, παρά τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας 14 δήμων.

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρεται πως το νομοσχέδιο που συζητείται, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να οδηγήσει σε απορρύθμισή της.

.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος