Τα πολλά και «κουφά» ερωτήματα των Κυπρίων για τον κορωνοϊό: Τσουνάμι ανοησίας στο 1420


Με τη… μυρωδιά του αλόγου δεν κολλάς κορωνοϊό. Ο ιός δεν… περνά μέσα από το τύλιγμα των κουπεπιών, και βεβαίως ο κόσμος μπορεί να καταναλώνει άφοβα… σιταροπούλα (!). Η σιταροπούλα δεν είναι εστία μετάδοσης της νόσου.

Τέτοια «κουφά» ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν σε καθημερινή βάση οι λειτουργοί της τηλεφωνικής γραμμής 1420. Ενός αριθμού που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και, βεβαίως, μόνο για σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τον κορωνοϊό. Ερωτήσεις του τύπου «Να πάω στο μολ για να αγοράσω καλλυντικά;» ή «πόσο ασφαλές είναι να πάω για καφέ;» δεν πρέπει να απασχολούν τους λειτουργούς του κέντρου, οι οποίοι έχουν πολύ πιο σοβαρά ερωτήματα να απαντήσουν. Όπως, για παράδειγμα, να εξηγήσουν σε κάποιον ταξιδιώτη τα ύποπτα συμπτώματα και αν τα παρουσιάζει να τον καθοδηγήσουν αναλόγως.

Αδιόρθωτοι
Παρά τις απανωτές εκκλήσεις των αρμοδίων και του Υπουργείου Υγείας, τα τηλέφωνα στο 1420 παίρνουν φωτιά. Ανά μισάωρο το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται περισσότερες από 400 κλήσεις, με τους λειτουργούς να έρχονται σε επικοινωνία και με τους… κατά φαντασίαν ασθενείς. Αυτούς δηλαδή που δεν έχουν ταξιδέψει, δεν έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά επιμένουν να τους γίνει η ανάλυση επειδή θεωρούν πως… κόλλησαν από κάπου τον νέο ιό. Πολλοί μάλιστα δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα.

«Η υπηρεσία 1420 συστάθηκε με σκοπό να προσφέρεται συμβουλευτική αγωγή σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία που μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σπίτι», ανέφερε η προϊστάμενη της υπηρεσίας ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου. Οι πολίτες βρίσκονται σε πανικό, τόνισε, και συνέστησε ψυχραιμία.

Μην τους ταλαιπωρείτε
Ο τηλεφωνικός αριθμός 1420 είναι στη διάθεση των πολιτών για να επικοινωνούν μόνο όταν εμφανίσουν συμπτωματολογία που ομοιάζει με αυτήν του κορωνοϊού και είχαν επαφή με κρούσμα ή είχαν ταξιδέψει σε χώρα όπου είναι ενεργή η επιδημία, αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Μαργαρίτα Κυριάκου, λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Υγείας χρειάζεται τη συνεργασία όλων και να δείξουν την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τον κυπριακό λαό, ενώ είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να επιδείξουν κοινωνική αλληλεγγύη». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι «οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται νυχθημερόν στο τηλεφωνικό κέντρο θα δώσουν οδηγίες στους πολίτες και σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση κάποιου περιστατικού, τότε θα επικοινωνήσουν με το συγκεκριμένο άτομο».


Πηγή: Πολίτης