«Τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν»


Eίκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο Κυριακή από την αποφράδα μέρα που οι Γκρίζοι Λύκοι δολοφόνησαν στη Δερύνεια τον Τάσο Ισαάκ. Είκοσι τρία χρόνια από τότε, που τρεις μέρες αργότερα-στις 14 Αυγούστου 1996-ο Κενάν Ακίν εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την κατοχική σημαία από τον ιστό στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Οι μοτοσικλετιστές, δεν ξεχνούν ούτε φέτος τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1996, περνώντας στο πάνθεον της Ιστορίας.

Ήταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν ο Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνι άφηνε την τελευταία του πνοή από τα απανωτά χτυπήματα των λυσσασμένων Γκρίζων Λύκων στη νεκρή ζώνη, στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετά τη μεγαλειώδη αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών.

Τρεις μέρες αργότερα, ο ξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, ανέβαινε στην μοτοσυκλέτα του Τάσου, κατευθυνόταν στο οδόφραγμα της Δερύνειας και μη μπορώντας να ανεχτεί το κατοχικό σύμβολο που επισκίαζε τα χώματα του τόπου του, ανέβαινε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Για να φύγει και αυτός από μια σφαίρα στο λαιμό, τη στιγμή που βρισκόταν πάνω στον ιστό.

Είκοσι τρία χρόνια μετά και η μνήμη των δύο ηρώων παραμένει άσβεστη. Η μεγαλειώδης πορεία, που ξεκίνησε χθες από την Πάφο, συνεχίζεται σήμερα και κορυφώνεται αύριο Κυριακή, κατά το ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρώων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Η πορεία, όπου θα συμμετέχουν εκατοντάδες μοτοσικλετιστές, θα καταλήξει απόψε το βράδυ λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που ξεψύχησαν ο Τάσσος και ο Σολωμός.

Σε ανάρτησή τους, οι μοτοσικλετιστές ενημερώνουν πως θα συγκεντρωθούν ξανά σε όλες τις πόλεις και θα ανταμώσουν σήμερα στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Θα συμμετάσχουν σε ένα συναπάντημα με τις οικογένειες και κάθε πολίτη που επιθυμεί να αισθανθεί το δράμα αυτού του τόπου, να αισθανθεί τα γεγονότα εκείνου του Αυγούστου, σε μια εκδήλωση μνήμης που αρμόζει στους δύο λεβέντες της γης της Αμμοχώστου.


Στην ανάρτησή τους αναφέρουν, πως «με γνώμονα πάντα την ιστορική συνέχεια, την ταυτότητα και τη συνείδηση αυτού του λαού και υπόλογοι στους ήρωες, στους άγιους, στις μανάδες, στους πατεράδες, στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε. Και προτάσσοντες τη μνήμη έναντι της λήθης, θα αναλάβουμε εκ νέου την ευθύνη για έναν όμορφο, αντικατοχικό και, πρωτίστως, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, μήπως και φθάσουμε τον πήχη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού».

Οι μοτοσικλετιστές θα διανυκτερεύσουν απόψε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από τη σκοτεινή και ταυτόχρονα ολόφωτη Αμμόχωστο, βαδίζοντες πάντα, όπως αναφέρουν, στον ίσιο δρόμο που οδηγεί σε Μόρφου και Κερύνεια. Αύριο, θα προσκυνήσουν ξανά τα μνήματα των δύο παλληκαριών και θα υποσχεθούν ότι τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν. Και τότε η σελήνη θα ανατείλει…

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ-ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

*ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Δυτική κερκίδα ΓΣΠ-ΩΡΑ: 17:30

*ΛΕΜΕΣΟΣ-Χώρος στάθμευσης βιομηχανικής περιοχής αγ. Αθανασίου-ΩΡΑ: 17:30

*ΛΑΡΝΑΚΑ-Κυκλικός κόμβος Ριζοελιας (παρά την έξοδο Αβδελερού)-ΩΡΑ: 18:00

*ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ-Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας -ΩΡΑ:18:30

*ΠΑΦΟΣ-Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου-ΩΡΑ: 16:15