Τα νέα μέτρα φέρνουν αναστολή δόσεων υπό όρους


Νέο σχέδιο αναστολής δόσεων, υπό όρους και προϋποθέσεις, και με πιο στοχευμένο χαρακτήρα βρίσκεται υπό συζήτηση και αποτελεί μέτρο - αντίδοτο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα πληγούν από το δεύτερο lockdown, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και να ισχύσει μέχρι τέλος του μήνα.


Ρεπορτάζ: Θεανώ Θειοπούλου / Φιλελεύθερος


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζονταν χθες πυρετωδώς διάφορα σενάρια, ώστε να βοηθηθούν χιλιάδες επιχειρήσεις (ή και φυσικά πρόσωπα) που θα κατεβάσουν ρολά μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα έχουν πρόβλημα στην πληρωμή δόσεων. 

Με βάση τα όσα συζητούνται τις τελευταίες μέρες και θα οριστικοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ή το αργότερο αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όσοι έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής δόσεων για περίοδο εννέα μηνών δεν θα έχουν δικαίωμα νέας αναστολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι δανειολόπτες θα έχουν πρόβλημα αποπληρωμής, η λύση θα είναι οι αναδιαρθρώσεις δανείων, σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Το νέο μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα για περίοδο 6 μηνών και θα καλύπτει κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που θα τεθούν υποχρεωτικά σε πλήρη αναστολή εργασιών, με το νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας μετά τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σήμερα. Η αναστολή θα αφορά επίσης δάνεια που δόθηκαν με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Επίσης, είναι πιθανό να περιληφθούν στο νέο μορατόριουμ δόσεων και κάποιες κατηγορίες δικαιούχων που καλύφθηκαν από τα σχετικά διατάγματα του 2020, αλλά δεν συμπλήρωσαν 9 μήνες αναστολής των δόσεών τους. Για παράδειγμα, έκαναν αίτηση τον Ιούνιο του 2020 και δεν ζήτησαν αναδρομικά τις δόσεις που κατέβαλαν για περίοδο μέχρι την κάλυψη 9 μηνών. 

Τα κόμματα και ο επιχειρηματικός κόσμος είχε εντείνει τις τελευταίες μέρες τις πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο για να ληφθούν αποφάσεις παράτασης της αναστολής δόσεων, κυρίως σε ευάλωτους τομείς της οικονομίας και σε επιχειρήσεις που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις των περιορισμών. Οι τράπεζες ήταν σε επιφυλακή να βοηθήσουν τους πελάτες τους μετά την άρση της αναστολής με τη μέθοδο των αναδιαρθρώσεων, για να μην εκτοξευτούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Το νέο προωθούμενο πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας επίσπευσε τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς.  Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου (ένδυση και υπόδηση) αναμένεται ότι θα κατεβάσουν ρολά ή θα καταγράψουν νέα μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών τους, ενώ και αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι θα αναστείλουν τις εργασίες τους (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής). Το νέο λουκέτο βρίσκει τις τράπεζες με προβληματικά  δάνεια €6,5 δισ. (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για Αύγουστο 2020) και οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν φθάνουν €4,18 δισ. Οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μορατόριουμ για δάνεια αξίας €12 δισ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», εντείνονται οι ανησυχίες των τραπεζών ότι το νέο lockdown θα αποτελειώσει  πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν προβλήματα ή θα διογκώσει τα προβλήματα κάποιων άλλων. Και φυσικά, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι, που θα μείνουν προσωρινά εκτός εργασίας ή με μειωμένα εισοδήματα, αλλά οι δόσεις δανείων τους θα τρέχουν.