"Tα Βαρώσια περιμένουν αντιπροσωπείες Ferrari-Jaguar-Lamborghini"


Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα Βαρώσια περιμένουν τη Ferrari και τη Jaguar» ότι «όταν η ΤΔΒΚ ολοκληρώσει το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων, που έχει μείνει πίσω 3 χρόνια, αναμένεται να κερδίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η λεωφόρος JFK, όπου πριν από 46 χρόνια βρίσκονταν τα γιγάντια ξενοδοχεία και τα παγκόσμια εμπορικά σήματα, θα επανέλθει στην παλιά της κατάσταση.

Αναμένεται να επιστρέψουν και μάρκες όπως η Ferrari, η Lamborghini και η Jaguar, που είχαν προηγουμένως εκθεσιακούς χώρους στη λεωφόρο. Στο πλαίσιο των εγκαινίων ξεκινά η επιστροφή των ακινήτων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Μαζί με το Golden Sand το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στον κόσμο, 105 ξενοδοχεία συνολικής χωρητικότητας 10.000 κλινών, 4.469 ενοικιαζόμενες και ιδιωτικές κατοικίες, 1.953 εμπορικοί χώροι εργασίας, 21 τράπεζες, 9 τόποι λατρείας και 24 αίθουσες θεάτρου/κινηματογράφου θα επιστραφούν. τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

4μερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών

Ένα συντονιστικό κέντρο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο μετά την 4μερή συνάντηση στην Τουρκία. 

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου με εκπροσώπους όλων των πλευρών, κοινούς ελέγχους για τον έλεγχο των σιτηρών στα λιμάνια και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πλοίων στις διαδρομές διέλευσης κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ακάρ. 

Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για τις προσπάθειές τους. 

Αξιωματούχοι του ρωσικού ΥΠΑΜ δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με αξιωματούχους της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, παρουσίασαν ένα πακέτο προτάσεων για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Igor Konashenkov πρόσθεσε, «για να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα με πρακτικό τρόπο το συντομότερο δυνατό, έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο προτάσεων από τη ρωσική αντιπροσωπεία και υποβλήθηκε προς εξέταση», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres επαίνεσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνοντας «σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρακολουθήσαμε να γίνεται ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση της ασφαλούς εξαγωγής ουκρανικών προϊόντων διατροφής μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική κυβέρνηση για τις εξαιρετικές προσπάθειές της να πραγματοποιήσει αυτές τις συνομιλίες και για τον σημαντικό ρόλο της σε εξέλιξη».

Ρηματική διακοίνωση Ουκρανίας στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι σχέσεις Ουκρανίας-Τουρκίας διάγουν τελευταία κρίση. Μετά τις διπλωματικές καταγγελίες για διάπλου ρωσικών πλοίων με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από τουρκικά λιμάνια, η Ουκρανία επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία, καθώς Τούρκοι επιχειρηματίες την εξαπάτησαν σε συμφωνία ύψους 5 εκατομμύριων δολαρίων για παροχή στρατιωτικών υλικών, όπως όπλα, κράνη και χαλύβδινα γιλέκα. 

Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βολοντιμίρ Κρακοβέτσκι, υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ότι εξαπατήθηκε από Τούρκους επιχειρηματίες.  Ο Κρακοβέτσκι είπε ότι το Κίεβο έκανε συμφωνία με την εταιρεία άμυνας όπλων AKA για την αγορά κρανών, χαλύβδινων γιλέκων και όπλων. Αν και πλήρωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, δεν παρέλαβαν ποτέ αυτό το υλικό.

Η διακοίνωση επιδόθηκε από την ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζητεί τη συνδρομή των αρμόδιων τουρκικών αρχών για την επίσπευση της διαταγής ή την επιστροφή των χρημάτων.