Συζήτηση για πρόωρο άνοιγμα επιχειρήσεων-Επί τάπητος και τα νηπιαγωγεία


Καθοριστική για τα επόμενα βήματα, είναι η σημερινή σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας, που θα συζητήσει το ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα επιχειρήσεων. Επί τάπητος θα βρεθεί το άνοιγμα και των νηπιαγωγείων, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης.

 
Η άριστη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και τα σταθερά μειωμένα κρούσματα, επιτρέπουν σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη που μίλησε στον Αντέννα, τη συζήτηση για άνοιγμα πιο νωρίς κάποιων επιχειρήσεων.


«Σήμερα στη σύσκεψη υπάρχουν διάφορα θέματα και θα δούμε ξανά. Ανάμεσά τους και το θέμα των νηπιαγωγείων. Υπάρχουν διάφορα θέματα. Θα κάνουμε μια συζήτηση για να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα».


Ερωτηθείς κατά πόσον τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν μέσα Ιουνίου, απάντησε πως εντάσσονται στην τρίτη φάση και θα γίνει αξιολόγηση και θα δουν πότε θα ανοίξουν.


«Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά καλή, αν και έχουν ανοίξει σχολεία, χώροι εστίασης και πολλά άλλα. Στέκει γερά, όπως φαίνεται η επιδημιολογική καμπύλη και φαίνεται πως μπορούμε να κτίσουμε και άλλα πράγματα πάνω στην καλή αυτή εικόνα. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανοίξουμε ότι μπορούμε πιο γρήγορα, αλλά να μην ρισκάρουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε».


Ο Λεόντιος Κωστρίκης, σημείωσε πως τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά, λόγω της συμμόρφωσης του κόσμου, στον οποίο έδωσε εύσημα. Ανέφερε, ακόμη πως η επιστημονική ομάδα και η πολιτική ηγεσία έκαναν εξαιρετική δουλειάς.


«Ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί με τον ιό. Πρέπει, όμως να διορθώσουμε κάποιες περιπτώσεις συνωστισμού που πρέπει να διορθώσουμε. Ωστόσο, είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα.


Η Κύπρος είναι παράδειγμα προς μίμηση στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Με παίρνουν τηλέφωνα από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνεχώς και με ρωτάνε πώς τα κατάφερε η Κύπρος. Κάποτε μας ακούτε να φωνάζουμε, αλλά ο κόσμος έχει συνεργαστεί πλήρως. Την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα που έχουμε, δεν την κάναμε εμείς την έχει σχεδιάσει με τη συνεργασία του ο κόσμος»
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, σημείωσε πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων.


«Το μεγάλο στοίχημα κατά τη γνώμη μου είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων. Ο σκοπός μας είναι να ανοίξουμε τα αεροδρόμια σε αυτές τις χώρες που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Εκτός από τη Ρωσία, βαδίζουν οι χώρες της Ευρώπης προς τη δύση της επιδημίας τους».