Συντηρούν υψηλούς τόνους ΑΚΕΛ και Προεδρικό για το Κυπριακό

Εν αναμονή της συνάντησης που θα έχουν στις 26 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, και στη σκιά της τελευταίας συνόδου του Συμβουλίου των Αρχηγών που συνήλθε την περασμένη Παρασκευή,  οι τόνοι στο εσωτερικό μέτωπο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ανεβαίνουν και πάλι. 
 
Ο υδράργυρος στις σχέσεις Προεδρικού και ΑΚΕΛ εξακολουθεί να καταγράφει ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και το προθέσεις του, και το Προεδρικό από την άλλη να δίνει απαντήσεις.
 
Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που διατυπώνονται από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι αυτή τη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζουν ότι λύση σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και της κηδεμόνευσης έξωθεν και να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός.
 
«Αυτά τα πράγματα είναι πρωτίστως που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τις διαπραγματεύσεις και αναμένουμε ότι όλες οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για να πάψει να υπάρχει η κατοχή και να αποτρέπεται στο διηνεκές μια εξέλιξη όπως ήταν η εισβολή», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Παράλληλα, σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου ως αφήγηση της δικής μας πλευράς, ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι δεν υπάρχουν αφηγήματα, ούτε υπάρχει ο χρόνος αυτή τη στιγμή για να αναλωθούμε σε διαδικαστικές συζητήσεις.
 
«Υπάρχουν έξι παράμετροι, δύο από αυτές αφορούν την κατοχή και την εισβολή, την ασφάλεια, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα θέματα της ασφάλειας.
 
Την αντίδραση του ΑΚΕΛ πάντως προκάλεσε η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου-όπως αυτή μεταδόθηκε ότι στις 5 Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε συνολικές προτάσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας, αφού προηγουμένως είχε διευκρινιστεί και το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Συναφώς, και ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις που έθεσε στο Κραν Μοντανά.
 
Η αντίδραση του ΑΚΕΛ 
Το γάντι σήκωσε άμεσα το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου. «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι οι προτάσεις που ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα ουδέποτε αποσύρθηκαν από το τραπέζι», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, για να υποδείξει:  
 
«Φαίνεται ότι ο κ. Προδρόμου ούτε άκουσε, ούτε παρακολούθησε τίποτα κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές. Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αλίευε ψήφους από τον ενδιάμεσο χώρο και την ακροδεξιά, επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ότι είχε αποσύρει τις προτάσεις του. Τώρα λέει ότι ποτέ δεν αποσύρθηκαν και αναμένει μάλιστα και τις θέσεις της άλλης πλευράς πάνω σε αυτές».
 
«Το ψέμα», συνέχισε ο Στέφανος Στεφάνου, «έχει κοντά ποδάρια και πολιτικές που στηρίζονται σ’ αυτά αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται κατά πώς του συμφέρει και αλα κάρτ στο Κυπριακό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα».
 

Η απάντηση Προδρόμου
Τα πυρά που εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, οδήγησαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στο να προβεί σε νέα γραπτή δήλωση, στην οποία κάνει λόγο για λανθασμένη μετάδοση της αρχικής του δήλωσης.
 
Όπως αναφέρει, η ουσία της δήλωσής του ήταν ότι Πρόεδρος δεν απέσυρε τις θέσεις που κατέθεσε διότι αυτές δεν ισχύουν από τη στιγμή που δεν προέκυψε συμφωνία.
 
Αυτό, όπως τονίζει ο Πρόδρομος Προδρόμου, σε αντίθεση με τη δήλωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι αποσύρεται ο χάρτης για την πρόταση εδαφικής αναπροσαρμογής, ο οποίος ήταν συνομολογημένη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε διάσκεψη των Η.Ε.
 
«Όχι δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις ο Πρόεδρος και θα πρέπει να ακριβολογούμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και πάντα είναι έτσι. Αν υπάρχει μια τελική συμφωνία ισχύουν οι προτάσεις, αν όχι δεν ισχύουν», ήταν όπως αναφέρει στη διευκρινιστική δήλωσή του, η πρωινή του τοποθέτηση, ο Πρόδρομος Προδρόμου.

 

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την γραπτή διευκρινιστική δήλωση-απάντηση του Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ:
 
Νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και ο Εκπρόσωπός του γνωρίζουν και μπορούν να διακρίνουν τι σημαίνει το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά κατέθεσε θέσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συνολικής συμφωνίας, η οποία δυστυχώς δεν επετεύχθη εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει και την Κύπρο υπό κηδεμόνευση εγγυήσεων-επεμβάσεων και κατοχικό στρατό μετά τη λύση.
 
Η ακριβής διατύπωση της δήλωσης είναι : «Όχι δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις ο Πρόεδρος και θα πρέπει να ακριβολογούμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και πάντα είναι έτσι. Αν υπάρχει μια τελική συμφωνία ισχύουν οι προτάσεις, αν όχι δεν ισχύουν».
 
Δηλαδή ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις θέσεις που κατέθεσε διότι αυτές δεν ισχύουν από τη στιγμή που δεν προέκυψε συμφωνία. Αυτό σε αντίθεση με τη δήλωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι αποσύρεται ο χάρτης για την πρόταση εδαφικής αναπροσαρμογής, ο οποίος ήταν συνομολογημένη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε διάσκεψη των Η.Ε.
 
Λόγος γίνεται για εκείνες τις θέσεις τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τότε είχε χαιρετίσει ως θετικό βήμα, εκφράζοντας την ευχή να πράξει κάτι ανάλογο και η άλλη πλευρά.
 
Δυστυχώς το ΑΚΕΛ ενώ από τη μια διατείνεται ότι δεν νοείται λύση χωρίς την κατάργηση των εγγυήσεων-επεμβάσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, από την άλλη αποφεύγει να σχολιάσει κάν το γεγονός ότι στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε τοποθετήθηκαν σχετικά με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο σύστημα ασφάλειας στη θέση των εγγυήσεων, που θα καθιστούσε την Κύπρο κανονικό κράτος.
 
Σήμερα, που εθνικός στόχος είναι να επιτύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού, δηλαδή στη βάση και των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο Γ.Γ., το ΑΚΕΛ δείχνει να προτιμά αντί να επικεντρωθεί σε αυτό το στόχο, να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.