Συντάξεις: Καυτή πατάτα για εργαζομένους


Δύσκολα, όπως δείχνουν τα δεδομένα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η πλειοψηφία των εργαζομένων στις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς σύνταξης μετά τα 65 χρόνια που είναι το συνταξιοδοτικό όριο.

Σύμφωνα με μελέτη της Aon, ένας μέσος εργαζόμενος στην Κύπρο με 10 χρόνια συνεισφοράς σε Ταμεία Προνοίας και ο οποίος κερδίζει ετήσιο εισόδημα 35,000 ευρώ, ενώ έχει αποταμιεύσει 33,000 ευρώ δεν θα είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθεί μέχρι τα 65 και να συνεχίσει να απολαμβάνει το ίδιο βιοτικό επίπεδο όπως όταν εργαζόταν. Και αυτό γιατί με βάση τις πιο πάνω παραμέτρους και τις συνεισφορές στο Ταμείο Προνοίας της τάξης του 6,5% για τον εργαζόμενο και 6,2% για τον εργοδότη, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα έχει αποταμιεύσει συνολικά μόλις ένα ετήσιο μισθό. Επομένως, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, δύσκολα θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί και να συνεχίσει τη ζωή του στο ίδιο επίπεδο.  

Με βάση τα όσα ανέφερε ο Παντελής Αργυρού, στέλεχος της Aon στο 10ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, το δείγμα της έρευνας αφορούσε 4.000 μέλη Ταμείων Προνοίας. Ο εργαζόμενος με το συγκεκριμένο προφίλ θα πρέπει να αποταμιεύσει μέχρι την ηλικία των 65 εφτά φορές τον ετήσιο του μισθού για να ανταποκριθεί με ετοιμότητα στις συνταξιοδοτικές του ανάγκες. Το σοκαριστικό στοιχείο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι ότι μόλις το 2% των συγκεκριμένων εργαζομένων αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο αυτό. Ένας εργαζόμενος που ξεκινά να αποταμιεύει από τα 25 του ανελλιπώς κατά τα επόμενα 40 χρόνια (χωρίς να υπολογιστούν διακοπές στα εισοδήματα του), θα χρειαστεί συνολική εισφορά 15% για ένα επαρκές συνταξιοδοτικό εισόδημα. Εάν στην περίπτωση αυτή, συνέχισε ο Παντελής Αργυρού, αργήσει, τότε τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται δραματικά μεταξύ 19%-22%.


Επιπλέον, ο μέσος εργαζόμενος, με τβάση το πιο πάνω σενάριο, για να επιτύχει τον στόχο συνταξιοδότησης του θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί στα 72 του.


Επομένως, με βάση τα πιο πάνω οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποταμιεύουν υψηλότερα ποσοστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνταξιοδοτηθούν στα 65. Αντιθέτως, αυτοί που συνεισφέρουν πιο χαμηλά ποσοστά δύσκολα θα πετύχουν τον στόχο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης 2% με 4% αύξηση στις συνεισφορές του εργαζομένου στο Ταμείο Προνοίας επηρεάζει θετικά το συνταξιοδοτικό έλλειμμα κατά μισό και ένα ετήσιο μισθό αντίστοιχα.


«Άρα η πιο σημαντική απόφαση ενός εργαζομένου είναι να αυξήσει τα ποσοστά συνεισφοράς όσο πιο γρήγορα στην καριέρα του μπορεί», ανάφερε ο ειδικός σύμβουλος της Aon.


«Οι συνταξιοδοτικές ανάγκες των εργαζομένων στις υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες θα είναι υψηλότερες από τον μέσο εργαζόμενο. Εργαζόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 6.000 ευρώ ετήσιο μισθό θα πρέπει να έχουν αποταμιεύσει από 9 ετήσιους μισθούς και πάνω. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι στις υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες θα λάβουν από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις μικρότερη αναπλήρωση του εισοδήματος τους άρα θα πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους από ιδιωτικούς πόρους», κατέληξε.


Θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία, ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Κύπρο στο τέλος του 2018 ήταν στα 1,939 ευρώ, ενώ τα πιο πάνω συμπεράσματα που αναφέρει ο Παντελής Αργυρού είναι στη βάση σεναρίου πως ο ετήσιος μισθός ενός εργαζομένου θα πρέπει να φτάνει τις 35,000 ευρώ, δηλαδή μηνιαίως περίπου στις 3,000 ευρώ.