Συνεχίζεται η κινητοποίηση για Βαρώσια


Η Λευκωσία θέλει να διατηρήσει το μομέντουμ της άσκησης πιέσεων προς την τουρκική πλευρά στο θέμα του Κυπριακού ευρύτερα και στο ζήτημα των Βαρωσίων ειδικότερα. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα θα συνεχιστεί.

Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να κρατηθεί το θέμα στη διεθνή ατζέντα ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη. Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως ενόσω το θέμα παραμένει ζωντανό τόσο θετικότερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στο ΡΙΚ πως η κινητοποίηση θα είναι τόσο προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Σεπτέμβριος έχει ήδη ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα καθώς είναι από τη μια η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη οι ευρωπαϊκές σύνοδοι (τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών όσο και σε επίπεδο ΥΠΕΞ). 

Τα θέματα της Κύπρου (Αμμόχωστος και Κυπριακό) θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Ειδικά σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως αναλόγως της συμπεριφοράς της Ευρώπης θα είναι και η δική της. 
Για τη Λευκωσία η προσπάθεια της έχει διπλό στόχο:

- Πρώτον, να ανατραπούν τα τετελεσμένα και η αλλαγή της βάσης λύσης που προωθείται από την τουρκική πλευρά

-Δεύτερον, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού

Προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους η Λευκωσία αξιοποιεί το διαθέσιμο υλικό. Πολιτικό, διπλωματικό και νομικό. 

Ως προς την τακτική που ακολούθησε η Λευκωσία, σε πρώτη φάση το βάρος των προσπαθειών επικεντρώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Προεδρική Δήλωση «για να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία να κτίσουμε τα επόμενα μας βήματα», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως τίποτε δεν υπάρχει δεδομένο σε διεθνές επίπεδο. «Εκείνο που λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο είναι το πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κρατών», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης. 

Ειδικά στο θέμα του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πώς ξεκίνησαν τα πράγματα με το πρώτο προσχέδιο και πώς τελικά κατέληξαν. Σημείωσε τη στήριξη πολλών κρατών προς τις προσπάθειες της Κύπρου, «κάποια για πρώτη φορά». Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης όλοι αντιλαμβάνονται το παράνομο των τουρκικών ενεργειών, «αλλά στο τέλος στην εξίσωση που κάνουν, αυτό που μετρά είναι η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Για το προσχέδιο που ετοίμασε η Βρετανία, ο Ν. Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως «υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μας ικανοποιούσαν». Τα αρνητικά σημεία που υπήρχαν στο προσχέδιο αν έμεναν ως είχαν γραφτεί «θα ενεθάρρυναν την Τουρκία ή θα της επέτρεπαν να τα ερμηνεύσει ότι αυτά που προωθεί στο Κυπριακό βρίσκουν έδαφος». 

Το ζητούμενο για τη Λευκωσία ήταν «να μην υπάρχει οποιαδήποτε ασάφεια, εποικοδομητική ή μη» και το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει αυτό που τέθηκε ως στόχο από την αρχή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει και τη στάση που τηρούν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη κινούνται σύμφωνα με τους όρους εντολής που καθορίζονται από τα ψηφίσματα. 

Και μπορεί στις εκθέσεις να περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία κρίνονται αρνητικά, «αλλά εκείνο που μετρά είναι το ψήφισμα» και «είναι το ψήφισμα που προκύπτει από το ΣΑ ΟΗΕ που δίνει τους όρους εντολής και τις κατευθυντήριες γραμμές στα Ηνωμένα Έθνη».

Αναμενόμενες οι ενέργειες των Βρετανών 

Ειδικά για τη Βρετανία ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα θέμα» που αφορά τη συμπεριφορά της το οποίο συζητείται σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Σημείωσε ότι οι κινήσεις των Βρετανών «δεν μας έχουν ξαφνιάσει» και «ήταν κάτι που αναμέναμε». Γι’ αυτό και είχε γίνει προετοιμασία «προς κάποιες άλλες κατευθύνσεις που γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν τέτοια προβλήματα». 

Η Λευκωσία, είχε στοχεύσει στο να μην περιοριστεί η στήριξη των δικών της θέσεων σε ένα-δύο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γιατί, όπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ, όταν υπάρχει μαζική υποστήριξη μεταφέρονται τα μηνύματα και εκεί που πρέπει να μεταφερθούν και «την ίδια στιγμή αναμένεις ότι θα προκύψει ένα αποτέλεσμα. Ειδικά σ’ ό,τι αφορά το τελευταίο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξε «συνολική αντίδραση σε κάποιες αναφορές που επιδιώχθηκε να συμπεριληφθούν».

Η Λευκωσία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη, είναι ικανοποιημένη από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου, όσο και στην Προεδρική Δήλωση αλλά και κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος «η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ταυτόσημη με τις επιδιώξεις» της Κύπρου. Ειδικά για την περίπτωση των ΗΠΑ η Λευκωσία θεωρεί σημαντικό στοιχείο για να διατηρηθεί η πίεση προς την Τουρκία το γεγονός ότι έχει εγερθεί και σχετικό θέμα προς συζήτηση στην αμερικανική Βουλή. 

Πηγή: Philenews