Συνεταιρισμό με το κράτος ζητούν οι Δήμοι



Συνεταίροι με το κεντρικό κράτος επιδιώκουν να καταστούν οι Δήμοι που θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Τα αιτήματα/αξιώσεις που θέτουν οι Δήμοι ανέπτυξε χθες ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων ο πρόεδρος των Δήμων Ανδρέας Βύρας.

 

Η συνεδρία είχε και τα απρόοπτα, αφού κάποιοι δήμαρχοι αποχώρησαν όταν ετέθη σε ψηφοφορία το κατά πόσον θα πρέπει ή μη να διεξαχθούν δημοψηφίσματα τους Δήμους, ώστε να εγκρίνουν οι Δημότες τις προτεινόμενες αλλαγές. 

  

Ένας από τους αποχωρήσαντες ήταν και ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ανέφερε πως, όταν διεξήχθη ψηφοφορία κάποιοι δήμαρχοι αντέδρασαν, θεωρώντας πως το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Εισηγήθηκα πως για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό θα ήταν καλό να ψηφίσουμε εκ νέου, αλλά κάποιοι στο μεταξύ αποχώρησαν, είπε ο κ. Βύρας.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων θεωρεί πως, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε κάθε Δήμο, αφενός για να συμμετέχουν και οι δημότες και αφετέρου για να διαπραγματεύονται οι Δήμοι έχοντας και τη στήριξη των δημοτών τους.

  

Στην εισήγηση που κατέθεσε ο κ. Βύρας περιλαμβάνονταν οι νέες αρμοδιότητες των Δήμων/ Καθήκοντα / Εξουσίες/ Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια, η Δομή των Δήμων, η Κοστολόγηση και η Μεταφορά Πόρων, η Διαχείριση των Δρόμων, το Οδικό Δίκτυο, τα Τέλη που σήμερα εισπράττουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

  

Περιλαμβάνονται επίσης εισηγήσεις από την εγκατάσταση καμερών σε πάρκα και πλατείες, μέχρι και μετακίνηση οχημάτων και παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

 

Όσον αφορά τους αντιδημάρχους, η Ένωση θεωρεί πως, η όλη δράση τους δεν πρέπει να θέτει προσκόμματα στη δράση των δημάρχων.

 

Οι δήμαρχοι ζητούν επίσης όπως οι Δήμοι απαλλαγούν από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ.