Συναινετικά διαζύγια με συνοπτικές διαδικασίες - Τι προνοούν τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή


Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε στη σημερινή της συνεδρία τέσσερα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό Δίκαιο.

Τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε νόμους και θα τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών με τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας προβλέπουν τα εξής:

- Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος, ώστε η εκδίκαση των υποθέσεων διαζυγίου να γίνεται από έναν δικαστή αντί από τρεις, ως η ισχύουσα ρύθμιση, για σκοπούς εξοικονόμησης δικαστικού χρόνου και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης. 

Με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμος για να αποτελεί λόγο λύσης του γάμου χωρίς να απαιτείται η παράδοση γνωστοποίησης στον οικείο επίσκοπο πριν από την καταχώριση της σχετικής αγωγής για διαζύγιο η άσκηση οικογενειακής βίας, νοουμένου ότι εκκρεμεί ποινική διαδικασία ή εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση.

Με το τρίτο νομοσχέδιο σκοπείται η τροποποίηση του περί Γάμου Νόμου για να ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την τέλεση γάμου και τους λόγους λύσης του γάμου. Με την τροποποίηση θεσμοθετείται η δυνατότητα καταχώρισης αίτησης για συναινετικό διαζύγιο με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόσθετα, μειώνεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται να βρίσκονται οι σύζυγοι σε διάσταση ώστε να τεκμαίρεται αμάχητα ο κλονισμός των σχέσεων αυτών από τα τέσσερα στα δύο έτη και συνακόλουθα, η μείωση του χρονικού διαστήματος των επιτρεπτών μικρών διακοπών του προβλεπόμενου χρόνου διάστασης των συζύγων από τους έξι στους τέσσερις μήνες.

Το τέταρτο νομοσχέδιο τροποποιεί τον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο ως προς τα απαιτούμενα προσόντα, τις εξουσίες και τα καθήκοντα των δικαστών των Οικογενειακών Δικαστηρίων.