Συν. Ιδιοκτήτων Ακινήτων: Ιδιωτικές διευθετήσεις με ενοικιαστές


Ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη, προτείνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων, με αφορμή τις διάφορες προτάσεις, για ρύθμιση των ενοικίων, που ακούγονται τις τελευταίες μέρες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρει ότι είναι αντιληπτό ότι κάποιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας όσο μεγαλώνει η διάρκεια της αναστολής ή μείωσης των εργασιών λόγω COVID-19, ωστόσο, σημειώνει ότι το πρόβλημα ρευστότητας δεν θα είναι για όλους το ίδιο. 

Εκφράζει την εκτίμηση ότι οι καλοί επιχειρηματίες έχουν διασφαλισμένα ρευστά διαθέσιμα για τα έξοδα της επιχείρησης τους τουλάχιστο για τρεις με τέσσερις μήνες και σημειώνει ότι «αν το κράτος πιστεύει ότι πρέπει να βοηθήσει όλους ή κάποιους ενοικιαστές ας επιχορηγήσει το ενοίκιο, ενώ άλλη πρόταση θα ήταν να δώσει το κράτος φορολογικές πιστώσεις στους ενοικιαστές που θέλει να βοηθήσει».

«Εάν όμως», προσθέτει, «αυτό δεν είναι εφικτό, τότε για να διατηρηθεί η νομιμότητα στις συμβάσεις, η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να γίνουν ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή η αγορά να ρυθμίσει τα ενοίκια, όπως έγινε και το 2013, χωρίς νομοθεσίες και διατάγματα, που θα πάσχουν συνταγματικά».

Σημειώνει ότι «όλες οι συμφωνημένες διευθετήσεις πρέπει να γίνονται γραπτώς και να αναφέρονται στις υφιστάμενες συμβάσεις».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στις περιπτώσεις όπου ο ενοικιαστής βρίσκεται σε ευνοϊκότερη οικονομική θέση από τον ιδιοκτήτη, τότε δεν πρέπει να προκύπτει οποιαδήποτε μείωση ενοικίου ή άλλη διευθέτηση».

Επίσης, αναφέρει ότι «πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα», για να προσθέσει ότι «δεν έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν αναστολή δόσεων».

«Τι θα γίνει εάν λόγω μειωμένων ενοικίων δεν πληρωθούν οι δόσεις τους; Θα είναι αυτός λόγος για τους δανειστές να προχωρήσουν με εκποιήσεις ακινήτων μέσω πλειστηριασμών;», διερωτάται ο ΚΣΙΑ.

Τέλος, αναφέρει ότι το θέμα της ρύθμισης των ενοικίων είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα και εάν γίνει προσπάθεια μαζικής ρύθμισης θα μεταφερθεί το πρόβλημα από μια μερίδα πολιτών σε μια άλλη, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν θα είναι μόνο άδικο, αλλά και παράνομο και θα πρέπει οι αρχές να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.



ΠΗΓΗ:philenews.com