Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του πορίσματος για την 8χρονη Κύπρια: «Θα πεθάνω;»


Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που καταγράφονται στο πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης Σάφι Ρούσου, η οποία ήταν το νεαρότερο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου 2017.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης η 8χρονη κατέληξε λόγω   ακατάσχετης αιμορραγίας από τραύματα στα κάτω άκρα μετά από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από τον Σαλμάν Αμπέντι, που στοίχισε τις ζωές 22 ανθρώπων.

Εντούτοις, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε με εντολή της οικογένειάς της, δεν χρησιμοποιήθηκαν από νοσηλευτές που έσπευσαν στο σημείο για βοήθεια ή στα επείγοντα του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε η 8χρονη είτε η ειδική αιμοστατική ταινία είτε οι ειδικοί νάρθηκες για να σταματήσει η αιμορραγία.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη επιτροπή διερεύνησης του τρομοκρατικού χτυπήματα είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος της μικρής Σάφι ήταν αναπότρεπτος με βάση τη σοβαρότητα των τραυμάτων της.

Ο Βρετανοκύπριος Άντριου Ρούσος και της συζύγου του Λίσα μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο θάνατος της κόρης της ήταν ακαριαίος, αλλά η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι η 8χρονη Κύπρια έζησε για περισσότερο από μία ώρα μετά από τον τραυματισμό της και ότι υπήρξαν ευκαιρίες να σωθεί πιθανώς η ζωή της.

Συγκλονίζει δε η πληροφορία ότι η Σάφι ρώτησε έναν διασώστη «θα πεθάνω;» καθώς μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που εντόπισε η έρευνα, είχε ανασηκωθεί από το πάτωμα, κάποιος της είχε δώσει νερό και είχε ζητήσει τη μαμά της.

Μεταφέρθηκε πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα που χρησίμευσε ως αυτοσχέδιο φορείο. Ήταν η πρώτη τραυματίας που βγήκε από το κτίριο, αλλά τα ασθενοφόρα δεν είχαν ακόμα καταφθάσει.

Μέσα στο ασθενοφόρο έλειπαν ορισμένα βασικά αναλώσιμα υλικά και η μικρή Σάφι τραβούσε τη μάσκα οξυγόνου που της είχε τοποθετηθεί σε κατάσταση αγωνίας.

Ο πατέρας της δήλωσε στο BBC ότι του είναι δύσκολο να διαχειριστεί το νέο πόρισμα. «Θα μπορούσε να είχε σωθεί. Πως συνεχίζεις να ζεις με αυτή την πληροφορία; Πώς να συνεχίσουμε να αναπνέουμε με αυτή την πληροφορία; Δεν μπορώ να κοιτάζω τη φωτογραφία της Σάφι. Αφότου διάβασα την έκθεση, δεν μπορώ να την κοιτάζω», είπε ο Άντριου Ρούσος.