Συγκλονιστικό βίντεο των New York Times για τα επτά λεπτά της πτήσης του ουκρανικού Boeing


Την πιο καθαρή, μέχρι στιγμής, «εικόνα» για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στη συντριβή του ουκρανικού Boeing και τον θάνατο των 176 επιβαινόντων τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου παρουσιάζει η ομάδα των New York Times, αξιοποιώντας δεδομένα πτήσης, σοκαριστικά βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής.

Το συγκλονιστικό βίντεο της εφημερίδας αποτελεί μια αναλυτική παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων και ντοκουμέντων, λεπτό προς λεπτό, από την απογείωση του αεροσκάφους μέχρι τη στιγμή που καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο. «Για να μάθουμε τι συνέβη στην πτήση 752 αφού αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου, συλλέξαμε δεδομένα πτήσης, αναλύσαμε βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής, ώστε να συνθέσουμε την καθαρότερη μέχρι στιγμής "εικόνα"  για την ολέθρια πτήση των επτά λεπτών», αναφέρεται στην εισαγωγή του βίντεο, προτού ξεκινήσει η παρουσίαση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.

Όλα ξεκινούν τα ξημερώματα της Τετάρτης, 8 Ιανουαρίου, όταν το Ιράν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως μια πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις Αμυνας του Ιράν τίθενται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής για μια πιθανή αμερικανική επίθεση.

Τέσσερις ώρες μετά, στον διεθνή αερολιμένα «Ιμάμ Χομεϊνί» η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06:12 το αεροσκάφος απογειώνεται. Ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά, ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο αναμεταδότης του αεροσκάφους εκπέμπει κανονικά σήμα, ωστόσο, γύρω στις 06:15 σταματά να λειτουργεί. Το αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα πλήττεται από πύραυλο. Σε αυτό το σημείο της αφήγησης, οι New York Times παρουσιάζουν βίντεο από το «χτύπημα» αλλά και από την εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου.

Η σύγκρουση στον αέρα έχει ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρόλα αυτά για λίγα λεπτά εξακολουθεί να πετάει και κάνει αναστροφή προς το αεροδρόμιο.

Γύρω στις 06:19 περαστικός καταγράφει σε βίντεο το αεροπλάνο να χάνει ύψος. Τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν το μοιραίο Boeing καταλήξει να συντριβεί, περίπου 10 μίλια από το σημείο όπου εξέπεμψε το τελευταίο του σήμα.

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο προσκρούει στο έδαφος. Στη συνέχεια, βλέπουμε πλάνα του διαλυμμένου αεροπλάνου με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών -συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών και φωτογραφικών άλμπουμ- να έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 450 μέτρων.

Όπως υπενθυμίζεται στον επίλογο του βίντεο, έπειτα από πολλές μέρες άρνησης το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη λέγοντας πως επρόκειτο για «ανθρώπινο λάθος» και μια απόφαση που ελήφθη εν μέσω έντασης.


Πηγή: Πρώτο Θέμα