Το συγκινητικό βίντεο για την Αμμόχωστο

Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ανάρτησε ένα μίνι ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αναφορών στην πόλη φάντασμα.

Στο μίνι ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ο Αμμοχωστιανός πρόσφυγας, Λοΐζος Αυξεντίου, ο οποίος σε ηλικία 8 ετών εκδιώχθηκε από το σπίτι του μετά την προέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων τον Αύγουστο του 1974.

Την ίδια ώρα γίνεται αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα.

Με τρεμάμενη φωνή μια άλλη πρόσφυγας, η Κλεοπάτρα Μπαγιαντά, 81 ετών σήμερα διερωτάται: «Γιατί τα παιδιά μου δεν μπορούν να περπατήσουν στην παραλία της πόλης μας;».

Το βίντεο με τίτλο «Αμμόχωστος: Πίσω από τα συρματοπλέγματα», δείχνει τους Γκρίζους Λύκους οι οποίοι κρατούν τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους οι οποίοι προσπάθησαν να διαταράξουν την επίσκεψη των ευρωβουλευτών.

Με δάκρια στα μάτια μια άλλη πρόσφυγας αναφέρει: «Μια ελπίδα θέλουμε, να ξέρουμε ότι θα γίνει δικό μας, το σπίτι μας, θα πάμε στο σπίτι μας. Μόνο αυτό θέλω. Μπορεί να μην ζω εγώ, να ζουν τα παιδιά μας».

Στο βίντεο φιλοξενούνται δηλώσεις ευρωβουλευτών, της προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού.

Πατήστε στο πιο κάτω LINK:

 

Η @EP_Petitions πραγματοποίησε στις 8/5 εξέταση της κατάστασης στην κατεχόμενη Αμμοχώστο. Για 44 χρόνια, χιλιάδες νόμιμοι κάτοικοι ζητούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το EK εξέφρασε τη συμπαράσταση του μαζί τους. @thadjigeorgiou@CeciliaWikstrom @AnastasiadesCY #Famagustapic.twitter.com/LKMugbEdgs

— EP in Cyprus (@EP_CYPRUS) October 6, 2018