Σωτήρα: Καταγγελίες ότι έστρεψαν όπλο κατά ακτιβιστών

Πλούσια δράση έχει η ζωή των ακτιβιστών, μελών της Επιτροπής κατά της σφαγής των πτηνών (CABS), αφού σε λιγότερο από μία εβδομάδα ήρθαν αντιμέτωποι με λαθροθήρες σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, οι οποίοι έστρεψαν κυνηγετικά όπλα εναντίον τους, ενώ έριξαν και πυροβολισμούς στον αέρα για τους εκφοβίσουν. 

Σύμφωνα με καταγγελίες των ακτιβιστών στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εξαγριωμένοι παγιδευτές (σ.σ όπως οι ίδιοι τους αποκαλούν) απείλησαν και επιτέθηκαν σε μέλος της CABS, μετά τον εντοπισμό εκ μέρους του παρατηρητή πουλιών παράνομου χώρου παγίδευσης πτηνών στη Σωτήρα. Το μέλος της CABS υποστήριξε ότι ο φερόμενος λαθροθήρας, απείλησε τον ακτιβιστή με κυνηγετικό όπλο και έδειξε το όπλο προς το στήθος του. Το περιστατικό, συνέβη την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ακτιβιστής παρακολουθούσε το περιβόλι ενός "παγιδευτή" στη Σωτήρα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο έρευνας της CABS, Bostjan Debersek, μόλις η ομάδα των ακτιβιστών εντόπισε μια παράνομη συσκευή καλέσματος πουλιών εντός του περιφραγμένου ακινήτου, προχώρησε σε καταγγελία στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Ωστόσο, ένα από τα μέλη της CAPS, έγινε αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, αφού τον σταμάτησε εξαπέλυσε ύβρεις εναντίον του και στη συνέχεια φέρεται να απείλησε τον ακτιβιστή με γεμάτο όπλο, στοχεύοντάς τον στο στήθος. 

Αμέσως μετά, πρόσθεσε, άλλα άτομα υποστήριξαν τον φερόμενο παγιδευτή, αρπάζοντας και σπρώχνοντας το μέλος της CABS και απειλώντας τον με σωματική βλάβη. Ευτυχώς, υπογράμμισε, η ένταση εκτονώθηκε όταν περιπολικά της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας από τη Δερύνεια πήγαν στο σημείο. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια βρήκαν τα ξόβεργα και κατηγόρησαν τον "παγιδευτή" για παράνομη παγίδευση πτηνών. Η CABS προχώρησε σε κατάθεση καταγγέλλοντας τον "παγιδευτή" για βία και απειλές εναντίον του μέλους της. 

Επίσης, το Σαββατοκύριακο 18-19 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της CABS αντιμετώπισαν άλλες δύο σοβαρές επιθέσεις. Το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχή των βρετανικών Βάσεων, μια ομάδα λαθροθήρων κυνήγησε δύο άντρες και δύο γυναίκες μέλη της CABS που προσπαθούσαν να εντοπίσουν μερικούς παράνομους κυνηγούς. Σύμφωνα με τον Bostjan Debersek, οι ακτιβιστές περιτριγυρίστηκαν από τέσσερα αυτοκίνητα και οι λαθροκυνηγοί πυροβόλησαν ακόμη και προς το όχημά τους, ενώ τα τέσσερα πρόσωπα σώθηκαν μόνο με την άφιξη της Αστυνομίας. 

Σε άλλη περίπτωση το πρωί της Κυριακής, σε ένα σημείο παγίδευσης στο Λιοπέτρι, ένας παγιδευτής και οι φίλοι του καταγγέλθηκε ότι επιτέθηκαν σε ομάδες ακτιβιστών. Επιπλέον, η ομάδα των ακτιβιστών καταγγέλλει ότι, ενώ προσπαθούσε να φτάσει στο αστυνομικό τμήμα, κυνηγήθηκε από αυτοκίνητο που κινείτο επικίνδυνα και με μεγάλη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο.