Σωτήρα: Απώλεια εσόδων μέχρι και 70%


Μεγάλες συνέπειες θα έχει για τα οικονομικά του Δήμου Σωτήρας, η έλλειψη τουρισμού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τάκκας είπε πως «η απουσία τουριστικής κίνησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει επιφέρει μεγάλες συνέπειες και αλλαγές στους προϋπολογισμούς και στα οικονομικά όλων των Δήμων. Ειδικά για το Δήμο Σωτήρας ο οποίος δεν διαθέτει ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα τουριστικά υποστατικά, οι συνέπειες είναι πιο εμφανείς καθώς τα οικονομικά του εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα έσοδα από τις ξαπλώστρες στις παραλίες, αλλά και τους πολιτικούς γάμους».

Πρόσθεσε πως «υπολογίζεται ότι η απώλεια των εσόδων θα φτάσει το 70%, ποσοστό το οποίο επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στα γενικότερα οικονομικά του Δήμου και ταυτόχρονα καθυστερήσεις στην έναρξη ή συνέχιση διάφορων έργων που έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γεώργιος Τάκκας είπε πως «το Δημαρχείο έλαβε ήδη αποφάσεις που αποσκοπούν στο να προλάβουν την οικονομική εξυγίανση και την αποφυγή αδιεξόδου. Σε πρόσφατη συνεδρία της η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε όπως προωθήσει αλλαγές στον προϋπολογισμό για το 2020 κατά τρόπο που να μειωθούν τα έξοδα και να εντοπιστούν τρόποι, με τους οποίους θα γίνεται αμεσότερη είσπραξη των οφειλών».

Εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η τοπική αρχή να παρεμβαίνει, να προστατεύει αλλά και να στηρίζει ευπαθείς ομάδες οι οποίες αδυνατούν να προχωρήσουν σε άμεση εξόφληση των οφειλών τους. Παράλληλα μελετάται και η ενίσχυση του ταμείου που ήδη λειτουργεί και στο οποίο καταβάλλεται μέρος της αντιμισθίας του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων για στήριξη των ευπαθών ομάδων».

Ερωτηθείς για τις παραλίες ο Δήμαρχος απάντησε πως «οι τρεις οργανωμένες παραλίες, Αγία Θέκλα, Ποσειδώνας και Σειρήνες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν κόσμο την 1η Ιουνίου με την τελική χαλάρωση των μέτρων. Ο Δήμος Σωτήρας έχει διευθετήσει την τοποθέτηση ναυαγοσωστών οι οποίοι ανέλαβαν ήδη καθήκοντα στις παραλίες».

Οσον αφορά τους πολιτικούς γάμους ο κ. Τάκκας είπε ότι «επικρατεί απαισιοδοξία για τη φετινή χρονιά στον συγκεκριμένο τομέα. Ο λειτουργός των Πολιτικών Γάμων του Δήμου Σωτήρας Μαρίνος Παυλικκάς αλλά και η συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου δέχονται καθημερινά αιτήματα για μεταφορά των ήδη προγραμματισμένων γάμων για το 2021 ή και το 2022».

Ωστόσο, συνέχισε «υπάρχουν ζευγάρια τα οποία διατηρούν τις κρατήσεις τους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό τους όσον αφορά τις συνθήκες ελέγχων που θα επικρατούν στα αεροδρόμια και την τήρηση πρωτοκόλλων σε ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής. Οι συνθήκες που θα επικρατούν πιθανόν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα στη διοργάνωση ταξιδίου από το εξωτερικό προς την Κύπρο, για την τέλεση πολιτικού γάμου ενός ζεύγους, που ενδεχομένως να έχει μεγάλο αριθμό καλεσμένων».

Εξήγησε επίσης πως «παρά τον φόβο που υπάρχει για τη φετινή τουριστική περίοδο, φαίνεται ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν φαίνονται διατεθειμένα να εγκαταλείψουν την απόφασή τους να τελέσουν τον γάμο τους στην Κύπρο, επαναπρογραμματίζοντάς την τελετή για τις επόμενες χρονιές. Αυτό, προκαλεί αισιοδοξία για το γεγονός ότι το 2021, αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή τουριστών, στους αριθμούς που επικρατούσαν μέχρι και το 2019».

Ο κ. Τάκκας σημείωσε «την ιδιομορφία του Δήμου Σωτήρας στο θέμα της προσέλκυσης γαμήλιου τουρισμού, αφού δεν διατίθενται μέχρι στιγμής ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ όλη η προσπάθεια προσέλκυσης γαμήλιου τουρισμού εξαρτάται από τις προωθητικές ενέργειες της ίδιας της τοπικής αρχής».


Νέα Υπηρεσία Αγγελιών στο Νέα Αμμόχωστος! Καταχώρησε τη δική σου



Πηγή: ΚΥΠΕ