Σωτήρα: 39 χρόνια από τη δολοφονία Ιάκωβου Κουμή στην Αθήνα


Τριάντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον άδικο χαμό του Κύπριου φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, Ιάκωβου Κουμή, σε πορεία για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Ο Ιάκωβος Κουμής, γόνος αγροτικής οικογένειας της Σωτήρας Αμμοχώστου, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1956 στην Κύπρο της ΕΟΚΑ. Λόγω της στρατιωτικής του θητείας, της δουλειάς του στη Λάρνακα και της φοίτησής του σε νυχτερινό Γυμνάσιο, γράφτηκε στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Αθηνών στα 24 του.

Ο Κουμής, που παντρεύτηκε το 1978 την αγαπημένη του Μαρία Καΐκκη, ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος και τασσόταν υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Νωρίτερα, η τουρκική εισβολή σκοτώνει τα όνειρά του και αντιδρά μέσω αντικατοχικών κινητοποιήσεων, όντας ενεργό μέλος της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου».

 


Στην Αθήνα, ο Ιάκωβος συμμετέχει ενεργά στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ακολουθούν την απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης του Γεώργιου Ράλλη να επανεντάξει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 1980, παραμονή της εβδόμης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και έξι χρόνια από την πτώση της Χούντας μετά την εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα βρυχάται από τη μεγάλη αντινατοϊκή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Κύρια συνθήματα, η καταδίκη της επανένταξης της Ελλάδας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, αλλά και της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Ο 24χρονος Ιάκωβος Κουμής συμμετέχει στην πορεία με τους συντρόφους του της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου» και στην Πλατεία Συντάγματος, μετά το πέρας της διαδήλωσης, πέφτει θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ. Τα μέλη της Αστυνομίας, λίγα λεπτά αργότερα, αφήνουν επί τόπου νεκρή την εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου. Δονεί ακόμα τις διαδηλώσεις των φοιτητών το γνωστό σύνθημα: Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς και τώρα ο Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.


Ο Ιάκωβος μεταφέρεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος και ήδη κλινικά νεκρός. Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου αφήνει την τελευταία του πνοή. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, η σορός του μεταφέρεται στη γενέτειρά του Σωτήρα για λαϊκό προσκύνημα και το επόμενο πρωί, κηδεύεται.

Την ίδια ώρα, τελείται τρισάγιο στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία και ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας. Ο Ιάκωβος είναι ο νέος ήρωας της κυπριακής ιστορίας. Όπως δε καταδεικνύουν μαρτυρίες, αφήνει σαν παρακαταθήκη το αγωνιστικό ήθος μιας αθώας νεότητας και αξιόλογα γραπτά ψυχής από τα προσωπικά του τετράδια.

Ο Κουμής, έγραφε στις 22 Οκτωβρίου 1980, το παρακάτω ποίημα με τους ευνόητους συμβολισμούς:

«Γυρεύω μια σταγόνα λευτεριάς στα βήματά σου
κι εσύ μ’ αρνήθης για τα συμφέροντά σου
».


ΠΗΓΗ:philenews.com