Sun: 4σελιδο διαφημιστικό πακέτο για διακοπές στα κατεχόμενα/ΦΩΤΟ

Τη διαμαρτυρία της παροικίας στη Βρετανία έχει προκαλέσει τετρασέλιδη διαφήμιση της εφημερίδας Sun με πακέτο διακοπών μίας εβδομάδας στα κατεχόμενα ως ειδική προσφορά για τους αναγνώστες της.

Το πακέτο προσφέρεται στην εκπτωτική τιμή των 149 λιρών, έναντι κανονικής τιμής 1.149 λιρών.

Το διαφημιζόμενο ταξίδι περιγράφεται ως «πολιτιστική περιοδεία 5 αστέρων για οκτώ ημέρες» (μαζί με την ημέρα της αναχώρησης).

Περιλαμβάνει «πτήσεις με εταιρείες κύρους προς και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τυμπου "Ερκάν», επτά νύχτες σε επιλεγμένα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, μετακινήσεις με σύγχρονο πούλμαν με ξεναγούς στην αγγλική γλώσσα και επισκέψεις σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων στη Λευκωσία, στην αρχαία Σαλαμίνα, στα μοναστήρια Αποστόλου Βαρνάβα και Αποστόλου Ανδρέα, στον καθεδρικό Αγίου Νικολάου, στο Μπέλαπαϊς και στην Κερύνεια.

Η προσφορά είναι διαθέσιμη από τα αεροδρόμια Γκάτγουικ του Λονδίνου και του Μάντσεστερ από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έως και τον Ιανουάριο του 2020.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον διευθυντή της Sun ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την καταχώριση.

Όπως τονίζει στη συνέχεια, η διαφήμιση αυτή καθ’ αυτή είναι «παραπλανητική», καθώς τόσο τα σημεία επίσκεψης όσο και τα μέρη διαμονής βρίσκονται σε περιοχή της Κύπρου που τελεί υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974.

Ο κ. Καραολής επισημαίνει ότι πολλά μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας, αρκετοί εκ των οποίων είναι αναγνώστες της Sun, είναι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα και στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την εκμετάλλευση και τη διαμονή τους στις περιουσίες αυτές.

«Είναι εξαιρετικά προσβλητικό ότι ενστερνίζεστε διακοπές που υποστηρίζουν ξενοδοχεία εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε πρόσφυγες, των οποίων η γη ή η περιουσία χρησιμοποιείται από εποίκους για την παραγωγή μεγάλων ποσών κέρδους ετησίως», σημειώνει ο κ. Καραολής και προσθέτει ότι η διαφήμιση υπονομεύει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι ο κατεχόμενος κυπριακός βορράς έχει αλλάξει σχεδόν πέραν αναγνώρισης από το 1974 και έπειτα, με μετονομασίες τοπωνυμίων και αφανισμό στοιχείων θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ο κ. Καραολής θέτει υπόψη του διευθυντή της εφημερίδας Sun την ύπαρξη πλειάδας ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών και παράλληλα επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως νόμιμη κρατική οντότητα στο νησί. Παραθέτει μάλιστα σχετικό απόσπασμα από την επιστολή της Μάργκαρετ Θάτσερ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας το 1983 με την οποία τον καλούσε να πράξει τα μέγιστα για την ανατροπή της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η επιστολή κλείνει ως εξής: «Προτρέπω τη Sun να μην επιτρέψει διαφημίσεις για ταξίδια στην παρανόμως κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου σε μελλοντικές εκδόσεις της εφημερίδας σας».

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία προτρέπει μέλη της παροικίας να απευθύνουν παρόμοιες επιστολές διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα.