Στόχος πρακτόρων Κύπρια δικηγόρος- Επιχείρησαν να την «παγιδεύσουν

Ερωτήματα για τη δράση της εταιρείας NSO δημιουργούν καταγγελίες έξι ανθρώπων, μέσα στις οποίες και μίας Κύπριας δικηγόρου, ότι η εν λόγω εταιρεία στο Ισραήλ προσπαθεί να αποδομήσει τις δικαστικές αγωγές εναντίον της μέσω δυσφήμισης των εμπλεκομένων.

 

Σε δηλώσεις της στο Sigmalive η Κύπρια δικηγόρος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ανάδειξε το Associated Press (AP).  Συγκεκριμένα η Κύπρια δικηγόρος ασχολείτο με υποθέσεις αγωγών εναντίον εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες θεωρούνται από τους ενάγοντες ότι συνδέονται με την ισραηλινή εταιρεία NSO. Οι συγκεκριμένες αγωγές έχουν ως βάση αναφορές του Citizen Lab, στις οποίες αναφέρεται ότι λογισμικό της NSO χρησιμοποιήθηκε για να γίνει υποκλοπή των κινητών τηλεφώνων Μεξικανών ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Η εν λόγω δικηγόρος ταξίδεψε στο Λονδίνο για μια επαγγελματική, όπως φαινόταν, τότε συνάντηση με διευθυντή εταιρείας με βάση το Χογκ Κογκ για σκοπούς ενός συνέδριου που θα λάμβανε χώρα το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, της είχε αποστείλει email στις 21 Δεκεμβρίου ένας άντρας, ο οποίος συστήθηκε ως Olivier Duffet, επενδυτής στο Hong Kong. Ο Duffet προσκάλεσε την Κύπρια δικηγόρο, η οποία ασχολείται με υποθέσεις προστασίας δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Κύπρο, να δώσει μια διάλεξη σε συνέδριο. Η Κύπρια δικηγόρος κατά την άφιξη της στο Λονδίνο άρχισε να συζητά με τον Olivier Duffet, όταν ξαφνικά η συζήτηση γύρισε στην υπόθεση της NSO. Ο εν λόγω άντρας άρχισε να τη ρωτάει εάν ένιωθε ότι μπορούσε να την κερδίσει και από πού έπαιρνε χρηματοδότηση. Η Κύπρια δικηγόρος θεωρώντας ύποπτη τη δήθεν περιέργεια του για μια υπόθεση που είχε λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, είτε έδινε ανακριβείς απαντήσεις είτε αρνείτο να δώσει απάντηση, όταν οι ερωτήσεις του δεν αφορούσαν γνωστά και δημοσιοποιημένα ζητήματα.

Σε δήλωση της στο Sigmalive, σχολιάζοντας τις αναφορές στο δημοσίευμα τόνισε ότι: «Επειδή πραγματεύεται ζητήματα καινοτόμα που επιβάλλουν ματιά πέραν των απλών βασικών κανόνων δικαίου ήτο θα έλεγα αναμενόμενο ότι η αγωγή θα προκαλούσε αίσθηση. Φαίνεται όμως να προκάλεσε μεταμφιεσμένους κατασκόπους, κρυμμένα μαγνητόφωνα και γενικότερα, απώλεια ψυχραιμίας. Εκείνο που είναι ίσως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, είναι ότι συνέβη στους δικηγόρους τους, ακριβώς εκείνο για το οποίο οι Ενάγοντες παραπονούνται με την αγωγή τους, δηλαδή, παράνομη παρακολούθηση και κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι τρανή απόδειξη ότι αυτό που έχουν να πουν, αξίζει πράγματι να ακουστεί. Και θα ακουστεί με το τρόπο το δικό τους και των συμβούλων τους, δηλαδή με ανοιχτά χαρτιά, κλειστά μαγνητόφωνα και στα πλαίσια της νομιμότητας αλλά και της κοσμιότητας».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, τους τελευταίους δύο μήνες δύο «μυστηριώδεις» πράκτορες προσκάλεσαν δύο ερευνητές κυβερνοασφάλειας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε μια προσπάθεια να δυσφημίσουν την έρευνα που διεξήγαγαν εναντίον της ισραηλινής εταιρείας, η οποία κατηγορείται ότι ασχολείται με τεχνολογία που χακάρει κινητά τηλέφωνα και ότι χρησιμοποιείται από κάποιες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει τους πολίτες της. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι άλλα τέσσερα πρόσωπα, τα οποία ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη εταιρεία,  ήταν στόχος πρακτόρων.

Σύμφωνα πάντα με το AP, ανάμεσα στους τέσσερις άλλους, οι οποίοι είχαν γίνει στόχος πρακτόρων συμπεριλαμβάνονται τρεις δικηγόροι (μια εκ των οποίων από την Κύπρο). Αυτοί οι τρεις δικηγόροι εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικές με αγωγές στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Και οι έξι καταγγέλλουν ότι είχαν γίνει στόχος των πρακτόρων σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να τους δυσφημίσουν.

Δικηγόρος, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα στο Ισραήλ, ανέφερε ότι «κάποιος προσπαθεί να σαμποτάρει την υπόθεση», τονίζοντας στο AP ότι οι πράκτορες ψάχνουν «βρομιά» και άσχετες πληροφορίες για τα άτομα που εμπλέκονται.

Οι έξι καταγγέλλουν επίσης στο AP ότι οι μυστικοί πράκτορες προσπαθούσαν να τους προβοκάρουν για να κάνουν ρατσιστικές και αντισημιτικές τοποθετήσεις ή να αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το έργο τους σε σχέση με τις αγωγές.

Η εταιρεία από πλευράς της διέψευσε το προηγούμενο διάστημα ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις υπόγειες δραστηριότητες, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εντούτοις, δεν σχολίασε καθόλου τα τέσσερα νέα περιστατικά.

Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο, όταν ένας ερευνητής συνειδητοποίησε ότι πράκτορες είχαν ξεγελάσει συνάδελφό του, όταν τον προσκάλεσαν σε ξενοδοχείο και του απέσπασαν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Στη συνέχεια προσκλήθηκε και ο ίδιος σε ξενοδοχείο, αλλά κάλεσε μαζί του δημοσιογράφο του AP, ο οποίος βιντεοσκόπησε τη συνομιλία.

Στη συνέχεια οι New York Times απεκάλυψαν ότι ένας από τους υπό κάλυψη πράκτορες που προσέγγισαν τους ερευνητές, ήταν πρώην μέλος των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ.

Πηγη:sigmalive