Κώστας Κουμή: Στόχος οι 300 χιλιάδες τουρίστες περισσότεροι για το 2023


Σε αύξηση των αφίξεων τουριστών σε σχέση με πέρσι κατά 5% - 10%, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό να φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, στοχεύει για τη φετινή χρονιά ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Οι στόχοι και προβλέψεις του υφυπουργού, όσον αφορά τις αφίξεις, καταγράφηκαν σε χθεσινή παρέμβασή του στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΤΕΚ, με τίτλο «Τουρισμός: η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη».

Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο, ο κ. Κουμής είπε πως για το 2023 αναμένουμε μια καλή χρονιά, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι έκλεισε το θέμα με τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Οπότε πλέον δεν ανησυχούμε, έχουμε συγκεκριμένο στόχο, ο στόχος μας είναι να έχουμε αύξηση σε σχέση με το 2022 της τάξης του 5% με 10%, αν και μπορούμε να ελπίζουμε σε περισσότερα», είπε ο κ. Κουμής.


Με τις εκτιμήσεις αυτές, οι αφίξεις εάν καταγράψουν αύξηση 10% θα ανέλθουν φέτος στα 3,5 εκατ. σε σχέση με 3,2 εκατ. το 2022. Σε σχέση, όμως, με το 2019 θα συνεχίσουν να καταγράφουν μείωση -περίπου 11%- καθώς τη χρονιά ρεκόρ του '19 οι επισκέψεις άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια.

Ο υφυπουργός εξέφρασε πάντως χθες ετοιμότητα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισε διαχρονική απειλή. Υπογράμμισε το θέμα της βιωσιμότητας στον τουρισμό και δεσμεύτηκε πως η ομάδα που ασχολείται με τη βιωσιμότητα στο υφυπουργείο θα μεγαλώσει οριζοντίως και θα γίνει διατμηματική. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υφυπουργείο ξεκίνησε τον καταρτισμό μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, με άξονα το 2035, η οποία θα είναι προσβάσιμη για όλους, αντίθετα με τη στρατηγική του 2030, η οποία ήταν απόρρητη, όπως είπε.

Καίει το ρεύμα τους ξενοδόχους

Σε δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης κατέγραψε χθες ως μείζον πρόβλημα για τους ξενοδόχους, πέραν αυτού της έλλειψης προσωπικού, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε χαρακτηριστικά ότι ένας ξενοδόχος κατέβαλε το 2022 για ηλεκτρικό ρεύμα €1,7 εκατ., εκ των οποίων το €0,88 εκατ, ήταν λόγω αυξημένων χρεώσεων για τους ρύπους. Ζήτησε όπως, στο πλαίσιο της στήριξης της πράσινης μετάβασης των ξενοδόχων, προσφερθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ειδικά σχέδια χορηγιών για βιώσιμες επενδύσεις και εισηγήθηκε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από 9% στο 5%, μόνο για τη διαμονή, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια «για να δοθεί μια μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου».

Σε δικές της αναφορές, η γ.δ. του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου και ανέδειξε την εμπλοκή του ΣΤΕΚ σε αυτά. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΤΕΚ κάνει στρατηγικό σχεδιασμό για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε και τις δύο χώρες σε μια κοινή στρατηγική, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά».

Αγκάθια ωράριο, μισθοί, εποχικότητα

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΤΕΚ, ο Δημήτρης Σαρρής, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΚES, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το κέντρο με δείγμα 59 διευθυντικά στελέχη από 67 ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου, με δυναμικότητα 18.500 κλίνες, τα οποία αναδεικνύουν την έλλειψη προσωπικού ως το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι 4άστερες και 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα, κύριες αιτίες για την έλλειψη προσωπικού χαρακτηρίζονται η εποχικότητα του επαγγέλματος, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, ο μισθός και οι ώρες εργασίας. Σημαντικό όπως αναφέρθηκε είναι και το εύρημα ότι η πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες φαίνεται να βοηθά στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού τομέα για φέτος, ωστόσο η λύση φαίνεται να χάνει τη δυναμική της σε βάθος 5ετίας.

Δεν προτιμούν πακέτα οι Γερμανοί

Στο συνέδριο του ΣΤΕΚ μίλησε και η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ, η οποία είπε πως «νομίζω ότι είμαι μια τυπική Γερμανίδα τουρίστρια», που λατρεύει το περπάτημα στη φύση, αλλά πρόσθεσε ότι βρήκε οδηγό για περιπατικές διαδρομές για την Κύπρο στην Ελβετία και όχι στην Κύπρο!

«Αυτό που λέω είναι ότι οι Γερμανοί τουρίστες πιθανόν να μην αρέσκονται σε διακοπές - πακέτα, αλλά προτιμούν την ατομική επιλογή, ποδηλασία, περπάτημα και η Κύπρος προσφέρει όλα αυτά με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τις όμορφες παραλίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αρέσκονται στον αγροτουρισμό και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω.