Στον αέρα κορωνοπρόστιμα που δεν πληρώθηκαν

Αμφίβολη είναι η τύχη χιλιάδων εξωδίκων που εκδόθηκαν τους τελευταίους 15 περίπου μήνες στο πλαίσιο των μέτρων για πρόληψη από την πανδημία του κορωνοϊού και παραμένουν απλήρωτα.

Πολλά εξώδικα που εκδόθηκαν σε αλλοδαπούς και δεν πληρώθηκαν στο χρονικό πλαίσιο που καθόριζε ο νόμος, πήγαν στο Δικαστήριο, όμως οι κλητεύσεις για να εμφανιστούν στη δίκη δεν έγινε κατορθωτό να επιδοθούν επειδή οι επηρεαζόμενοι δεν εντοπίστηκαν στη διεύθυνση που δήλωσαν. Μετά την εξέλιξη αυτή οι υποθέσεις αναγκαστικά αποσύρονται από τα Δικαστήρια και κατά πάσα πιθανότητα οι παρανομούντες γλυτώνουν. Τα πλείστα εξώδικα εκδόθηκαν επειδή οι αλλοδαποί βρέθηκαν να κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους, ενώ υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι η υπόθεση να φτάσει στα Δικαστήρια, αυτοί άλλαξαν διεύθυνση με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται.

Στο μεταξύ, χιλιάδες εξώδικα που δεν πληρώθηκαν από τους πολίτες και θα πρέπει να σχηματιστεί ποινικός φάκελος για να σταλούν στο Δικαστήριο, βρίσκονται στο περίμενε, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα που ηγέρθηκαν στα Δικαστήρια και αφορούν τη συνταγματικότητα ή μη των διαταγμάτων. Αρκετοί δικηγόροι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον τα διατάγματα που εκδίδει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι εντός συνταγματικού πλαισίου, αφού αυτά δεν έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος. 

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία να αναμένεται το ξεκαθάρισμα του ζητήματος από τη Δικαιοσύνη και μετά να καταχωρηθούν οι χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν μη πληρωμένα εξώδικα. Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει είναι αν τα μέτρα και τα διατάγματα κριθούν αντισυνταγματικά, τότε τι θα γίνει με εκείνους που έχουν πληρώσει τα εξώδικά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης έχει γνωστοποιήσει με επιστολή του στην Αστυνομία, ότι δεν είναι διατεθειμένος να εξετάζει παράπονα για ακύρωση εξωδίκων ή αναστολή πληρωμής ή με δόσεις και αν κάποιος έχει παράπονο να αποταθεί στην Επιτροπή που λειτουργεί στην Αστυνομία και εξετάζει τις συνθήκες που εκδόθηκε ένα εξώδικο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γύρω στα 650-700 παράπονα από τις 4.000 περίπου που υποβλήθηκαν, έχουν κριθεί βάσιμα για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγω λάθους, γι’ αυτό και υποβλήθηκε εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα για διευθέτηση.

Πηγή: Philenews