Στο τρίτο lockdown μπήκε η Κύπρος - Όλα όσα θα ισχύουν από σήμερα


Στο τρίτο lockdown μπήκε από τις 05:00 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (26/04) η Κύπρος, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την αναχαίτιση της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα αλλά και την μερική αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας, με τους νοσηλευόμενους μέχρι χθες να έχουν φτάσει τους 301. 

Τα μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου.

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλειών, «δεν μπορεί να μας αφήσει απαθείς» και είπε ότι επιβάλλεται η λήψη «δύσκολων αποφάσεων και δραστικών μέτρων».

Όσον αφορά τα μέτρα, από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί της επόμενης ημέρας. 

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με την χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, και μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Παράλληλα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα.

Κατά το διάστημα του lockdown επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ημερησίως, με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998, ενώ για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Μοναδική εξαίρεση η Κυριακή του Πάσχα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποστείλουν δύο μηνύματα για μετακίνηση. 

Όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, ενώ επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

Για άλλη μια χρονιά Πάσχα εν μέσω lockdown 

Και φέτος η Κύπρος θα ζήσει διαφορετικά το Πάσχα, ωστόσο, με κάποιες εξαιρέσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Με βάση τις αποφάσεις, θα επιτραπεί για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο, την 1 Μαΐου, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Επίσης, αντί στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1.00 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, σημειώνεται ότι «στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας». Θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, καθ' όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για την λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δημόσια Υπηρεσία

Σύμφωνα με τα μέτρα, στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους. Αυξάνεται το ποσοστό υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση στο 50% των εργοδοτουμένων.

«Λουκέτο σε επιχειρήσεις»

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9.00 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή. Αναστέλλεται ακόμη η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

Με βάση τις αποφάσεις, αναστέλλεται και η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και  στοιχημάτων, κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Ακόμη απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών.