Στο Μακάρειο Νοσοκομείο με καρκίνο 27.425 παιδιά την τελευταία 15ετία


Από τα χαμηλότερα παγκοσμίως χαρακτηρίζει το Υπουργείο Υγείας τα ποσοστά θανάτου των παιδιών που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου και έχουν νοσηλευθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ωστόσο απουσιάζουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή, με τα διαθέσιμα στοιχεία να αναφέρονται σε ένα μέσο όρο που ανεβάζει τους θανάτους στους πέντε τον χρόνο, ενώ ετησίως εμφανίζονται περίπου 35 με 40 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά και έφηβους.

Το Υπουργείο Υγείας απαντούσε σε μια σειρά ερωτήματα του μέλους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου, και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με λευχαιμία, τα χαρακτηρίζει από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στην έρευνα CONCORD-2, η οποία δημοσιεύτηκε στο Lancet Hematology τον Απρίλιο του 2017, καταγράφηκαν τα εξής:


- Το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία όλων των τύπων ανέρχεται στο 83% και θεωρείται από τα υψηλότερα παγκοσμίως.
- Στα παιδιά με οξεία μυελογενή λευχαιμία, το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 60,1%, που επίσης θεωρείται από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Επίσης στην έρευνα CONCORD-3, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Hematology τον Ιανουάριο του 2018, τα αποτελέσματα της κλινικής έδειξαν τα πιο κάτω:
- Αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία που ανήλθε στο 86% και είναι και πάλι από τα ψηλότερα στον κόσμο
- Τα ποσοστά ίασης των λεμφωμάτων των παιδιών που αντιμετωπίστηκαν στο Μακάρειο ξεπερνά το 95%.

Την ίδια στιγμή, συγκλονιστικός είναι ο αριθμός των παιδιών που εισήχθησαν για νοσηλεία στην Παιδογκολογική-Παιδοαιματολογική Κλινική την τελευταία 15ετία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός αυτός αφορούσε 27.425 εισαγωγές.

Προσωπικό κλινικής
Να σημειωθεί ότι στην Παιδογκολογική Κλινική απασχολούνται σήμερα επί μονίμου βάσεως τέσσερις γιατροί με εξειδίκευση στην ογκολογία, αιματολογία και ανοσολογία του παιδιού, επτά παιδοχειρουργοί και 25 εξειδικευμένοι νοσηλευτές.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται για ασθένειες που αφορούν καρκίνους βρεφών, παιδιών και εφήβων διενεργούνται στο εξωτερικό μετά από σχετική έγκριση μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών, ενώ οι αποφάσεις για αποστολή παιδιών στο εξωτερικό, λαμβάνονται: α) με βάση τα κριτήρια που απαιτούνται από το πρωτόκολλο της κάθε περίπτωσης και β) αρχικά σε ιατρικό επίπεδο από την εξατομικευμένη πολυθεματική ομάδα (MDT), όταν οι θεραπείες αυτές δεν μπορούν να διενεργηθούν στην Κύπρο.

Με το σημείωμά του προς τη Βουλή, το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει παράλληλα την υπόδειξη του κ. Γεωργίου ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή παιδιών στο εξωτερικό. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι δεν γνωρίζει περιπτώσεις, ούτε περιήλθε στην αντίληψή του οποιαδήποτε καταγγελία για καθυστέρηση.

Αντίθετα, προσθέτει, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επείγουσας ή άλλης μορφής δράσης των Υπηρεσιών της Παιδογκολογικής/ Παιδοαιματολογικής Κλινικής και του Υπουργείου Υγείας για μεταφορά παιδιών στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν προσφέρονται στο εσωτερικό.