Στις ΗΠΑ για θεραπεία ο Αρχιεπίσκοπος


Για τις ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», προκειμένου να υποβληθεί σε εξειδικευμένη θεραπεία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος το 2018 διαγνώστηκε με καρκίνο. Τον κ. Χρυσόστομο θα υποδεχθεί στις ΗΠΑ, την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε μαζί του τηλεφωνική συνομιλία.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι η θεραπεία του θα διαρκέσει 10 μέρες και ότι έχει ορίσει συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τις 12 Φεβρουαρίου. Στις ΗΠΑ θα εισαχθεί σε εξειδικευμένο κέντρο για τον καρκίνο του ήπατος. Θα τον συνοδεύουν ο χειρουργός Θεολόγος Θεολόγου και ο διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Μιχάλης Σπύρου. 

 Ιατρικό ανακοινωθέν αναμένεται να εκδοθεί αργά σήμερα ή μετά την εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου στο ιατρικό κέντρο.

Αρχικά ο καρκίνος εμφανίστηκε στο παχύ έντερο και ο Αρχιεπίσκοπος υποβλήθηκε στο Λονδίνο σε λαπαροσκοπική επέμβαση για αφαίρεση δύο συρρικνομένων όγκων. Με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε χημειοθεραπείες στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτές γίνονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τον Απρίλιο του 2019.  
 

Περί τα τέλη Αυγούστου διαγνώστηκαν μεταστάσεις στο ήπαρ και άρχισε νέος κύκλος χημειοθεραπειών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις 27 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μαγνητική τομογραφία και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Επίσης, στις 7 Ιανουαρίου, έκανε ειδική εξέταση και, ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι δεν προσβλήθηκαν από τον καρκίνο οι πνεύμονες του. 

Με αυτά τα δεδομένα ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορούσε να συνεχίσει χημειοθεραπείες στην Κύπρο. Ωστόσο, την περασμένη βδομάδα προέκρινε τη μετάβαση και θεραπεία στις ΗΠΑ, για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασής του και ελπίζοντας ότι θα τύχει μιας πιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης στο πρόβλημα, που του έχει προκαλέσει ο καρκίνος. 

Ενόψει του ταξιδιού του ο Αρχιεπίσκοπος δεν λειτούργησε χθες για να μην κουραστεί, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν μείωσε στο ελάχιστο τους ρυθμούς εργασίας του, τόσο στα πνευματικά, όσο και στα διοικητικά ζητήματα της Αρχιεπισκοπής και γενικότερα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος προέστη της θείας λειτουργίας στη Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στην Τάλα της Πάφου, μέρα που εορτάστηκε η Θεοσημία, δηλαδή η θαυματουργική διάσωση του Αγίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο.

Μάλιστα, αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος προγραμμάτιζε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις 24 του μηνός, αλλά ανέβαλε το ταξίδι για σήμερα 27, για να προεξάρχει, όπως κάθε χρόνο, της θ. λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα μονή, η οποία είναι η μονή της μετανοίας του και στην οποία διετέλεσε ηγούμενος από το 1972 μέχρι το 1978.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τον Απρίλιο εισέρχεται στο 80ό έτος της ηλικίας του, στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.