Στις 14 οι συλλήψεις στην Κύπρο για λαθροθηρία



Τα αποτελέσματα της περιοδείας προστασίας των πουλιών που διεξήχθη για 75 ημέρες από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών, δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS).
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, 29 εθελοντές από την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, ακόμα και την Αυστραλία συμμετείχαν στην περιοδεία και βοήθησαν στην διάσωση των πουλιών, την συλλογή 2596 ξόβεργων, 53 δικτύων και την απελευθέρωση 69 πουλιών, εκ των οποίων και είδη όπως το ενδημικό είδος της Κύπρου, τον Τρυπομάζη.
 
Όπως σημειώνονται, «14 άτομα έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, από το Ταμείο Θήρας και Πανίδας Κύπρου και το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξόβεργα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, αν και πρέπει να πούμε πως είναι λίγο λιγότερα από το συνηθισμένο αριθμό για την εποχή. Τα δίχτυα όμως αυξάνονται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μειώνονται ταυτόχρονα στις περιοχές των Βρετανικών βάσεων».
 
Η Επιτροπή Κατά της Σφαγής των Πτηνών επισημαίνει ακόμη ότι όσο υψηλά και να είναι τα πρόστιμα, χωρίς την επιβολή του νόμου αδυνατούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου του 2018 ήταν δύσκολο να βρεθεί ομάδα για παρέμβαση σε περιστατικά παράνομης παγίδευσης τόσο από την ομάδα από το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας όσο και από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.