Στην Κύπρο μέσω κατεχομένων Σύρος με τρομοκρατικό «προφίλ»


Αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος με το οποίο να "κηρύσσεται η διάρκεια της κράτησης και/ή περαιτέρω κράτηση και/ή φυλάκιση του Αιτητή παράνομη" υπέβαλε Σύρος με «τρομοκρατικό» προφίλ.

Το παράπονο του Σύρου είναι ότι κρατείται από τις Αρχές για αλλότριους λόγους και αυτό "επειδή δεν υπάρχει μαρτυρία εναντίον του που να τον συνδέει με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση", όπως αναφέρει στην αίτησή του.

Όπως αναφέρει η απορριπτική απόφαση Ανωτάτου ο Σύρος έφθασε στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο μέσω των κατεχομένων. Από το 2014 τα στοιχεία του βρίσκονταν στο stop list για λόγους που αφορούν τρομοκρατία μετά από κατάθεση του αδελφού του σύμφωνα με την οποία ο Σύρος είχε αναρτήσει στο facebook φωτογραφίες μαχητών του ISIS με όπλα. 

Τον Μάιο ανακρίθηκε από μέλη της Αστυνομίας όπου και αρνήθηκε οιανδήποτε ανάμειξη.  Παραλήφθηκε με την συγκατάθεσή του το κινητό του τηλέφωνο, για περαιτέρω εξετάσεις και αξιολόγηση.  Τον Ιούλιο καταχώρησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας αναφορικά με την νομιμότητα του Διατάγματος Κράτησης του.  Η προσφυγή αυτή απερρίφθη και η κράτηση του κρίθηκε νόμιμη.

Ο Σύρος ισχυρίζεται στην αίτησή του ότι η διάρκεια της κράτησής του είναι αδικαιολόγητη. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι η κράτησή του Αιτητή είναι νόμιμη και κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια αρχή για λόγους προστασίας της Εθνικής ασφάλειας και συνδέεται περαιτέρω με την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών σε σχέση με το αίτημα του να τύχει διεθνούς προστασίας, οι οποίες έχουν τροχοδρομηθεί αναμένοντας απόφαση.

Η δραστηριότητα, η επικινδυνότητα και η εξέταση των πληροφοριών που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές ασφάλειας εξετάζονται από την ημέρα  σύλληψής του.  Απασχόλησαν αυτά και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας το οποίο έκρινε νόμιμη την κράτηση του, συμπληρώνεται.

Το Ανώτατο καταληκτικά δεν εντοπίζει παραβίαση των προνοιών του σχετικού άρθρου που διέπουν την κράτηση του Σύρου και έτσι παραμένει υπό κράτηση από τον περασμένο Μάιο.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com