Στην Κοκκινοτριμιθιά οι 120 Σύροι που έφτασαν στο Κάβο Γκρέκο


Από τη Συρία και παλαιστινιακής καταγωγής είναι οι 120 μετανάστες, που έφθασαν το απόγευμα της Τετάρτης με πλοιάριο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 2:30μ.μ. της Τετάρτης έγινε αντιληπτό από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, να πλέει ακυβέρνητο, έξι ναυτικά μίλια ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, πλοιάριο με μετανάστες.

Άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας μετέβη στη περιοχή και οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο, που απέπλευσε από τη Συρία, επιβιβάστηκαν στην άκατο και οδηγήθηκαν έξω από το αλιευτικό καταφύγιο «Golden Coast», στο Παραλίμνι.

Ωστόσο, επειδή η άκατος δεν μπορούσε να εισέλθει στο καταφύγιο, άνδρες της Λιμενικής Αστυνομίας μετέφεραν τους μετανάστες με φουσκωτό σκάφος στη στεριά, όπου άρχισε η καταγραφή τους από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και λαμβάνονται τα στοιχεία τους. Στη στεριά με το φουσκωτό σκάφος της Λιμενικής, έφτασαν πρώτα οι οικογένειες και στη συνέχεια ακολούθησαν όσοι επιβαίνοντες στο πλοιάριο ήταν ασυνόδευτοι μεταξύ τους και ανήλικοι.

Στους μετανάστες περιλαμβάνονται 14 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 3 γυναίκες, 6 ανήλικα παιδιά μέλη τριών οικογενειών και 97 άνδρες διαφόρων ηλικιών.

Η καταγραφή των μεταναστών διήρκεσε αρκετές ώρες και λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.

Όπως ανέφεραν στην Αστυνομία πέρασαν πεζοί από τη Συρία στην Τουρκία σε διαφορετικές ημερομηνίες ο κάθε ένας και στη συνέχεια πλήρωσαν σε άγνωστο τους πρόσωπο το χρηματικό ποσό των 4 χιλιάδων δολαρίων για να τους μεταφέρουν, στην Κύπρο.

Οι διακινητές των μεταναστών κατάφεραν να διαφύγουν με άλλο σκάφος από το πλοιάριο, αφού από έρευνες της Αστυνομίας δεν εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής καπετάνιος, βοηθός καπετάνιου ή οποιοδήποτε άλλο πλήρωμα.

Σημειώνεται ότι στο αλιευτικό καταφύγιο βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή μέλη της Πολιτικής Άμυνας τα οποία παρείχαν στους μετανάστες βοήθεια ενώ οι ιατρικές Υπηρεσίες διεξήγαγαν όλους τους απαραίτητους ελέγχους.