Στην Ανόρθωση το κύπελλο μετά από 13 χρόνια


Ανόρθωσις Αμμόχωστος Κύπελλο! H στιγμή που περίμεναν από το 2008 μέχρι σήμερα οι φίλοι της Ανόρθωσης έφτασε. Τα πέτρινα χρόνια της Ανόρθωσης σταμάτησαν. Η «Μεγάλη Κυρία» του κυπριακού ποδοσφαίρου επικράτησε με 2-1 του Ολυμπιακού Λευκωσίας στο ΓΣΠ σ’ έναν συγκλονιστικό τελικό κυπέλλου που κρίθηκε στην παράταση και πανηγύρισε το 11o κύπελλο στην ιστορία της και πρώτο τρόπαιο μετά από 13 ολόκληρα χρόνια! Η κατάκτηση του κυπέλλου δίνει παράλληλα και ευρωπαϊκό εισιτήριο στην Ανόρθωση, στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ της επόμενης σεζόν.

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αφού οι δύο ομάδες δεν έλυσαν τις διαφορές τους στο ενενηντάλεπτο και χρειάστηκε η ημίωρη παράταση για να βγει ο νικητής. Κώστας Αρτυματάς στο 59’, Σαρφό στο 61’ και Κβιλιτάια στο 110’ πέτυχαν τα τέρματα της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός στάθηκε επάξια στο γήπεδο, διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τρόπαιο όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 1977.

Το ματς

Και οι δύο ομάδες είχαν καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο για να σκοράρουν. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τελικό κυπέλλου το θέαμα ήταν αρκετά καλό στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο, με γρήγορο ρυθμό και αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Πιο πολλές και πιο κραυγαλέες οι ευκαιρίες της Ανόρθωσης που απειλούσε κυρίως από στατικές φάσεις και εκτελέσεις του Καλτσά.

Η ομάδα της Αμμοχώστου μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης με τον Μίχα να κάνει εξαιρετική ατομική ενέργεια στο 7’, να αδειάζει τον Σωτηρίου, όμως το σουτ του απέκρουσε εντυπωσιακά ο Μιχαήλ. Ο Ολυμπιακός σταδιακά κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο και ισορροπούσε την αναμέτρηση και στο 21’ ο Ζαχαρίου σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι μετά από ωραία σέντρα του Ψάλτη. Στο 31’ ο Νεόφυτος Μιχαήλ απέκρουσε την μπάλα στο φάουλ του Οκριασβίλι, ενώ ο Σάλι στο 39’ δεν βρήκε στόχο από πλεονεκτική θέση. Δύο λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν στη σωστή θέση σε κεφαλιά του Κβιλιτάια με τον Βαγγέλη Κυριάκου να κάνει καθοριστικό τάκλιν στο 44’ προτού ο Καλτσάς «πυροβολήσει» τον Μιχαήλ από το ύψος του πέναλτι.

«Φωτιά» πήρε ο τελικός σε ένα δίλεπτο. Ο Αρτυματάς άνοιξε το σκορ στο 59’ για την Ανόρθωση και ο Σαρφό απάντησε στο 61’. Ο Οκριασβίλι έκλεψε την μπάλα από τον Σωτηρίου από πλάγια και ακολούθησε ένα πανέμορφο σε δημιουργία και εκτέλεση γκολ. Ο Γεωργιανός πάσαρε στον Κβιλιτάια, ο οποίος πάσαρε στον Μίχα, αυτός έστρωσε στον Αρτυματά. Ο Κύπριος διεθνής σούταρε από το ύψος της περιοχής και έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας του Μιχαήλ.

Η απάντηση ήρθε με ένα σόλο του Σαρφό, ο οποίος τα έβαλε με όλη την άμυνα της Ανόρθωσης, έφτασε με κούρσα μπροστά στον Λόρια. Σούταρε, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Γεωργιανού κίπερ και κατέληξε στα δίχτυα.

Στη συνέχεια ο αγώνας έγινε ροντέο με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει και τις δυνάμεις των ποδοσφαιριστών να λιγοστεύουν. Στο 68’ ο Μιχαήλ απέκρουσε το σουτ στην κίνηση του Κβιλιτάια, ενώ στο 87’ ο Κύπριος πορτιέρε παραλίγο να γίνει από κορυφαίος μοιραίος. Μετά το κόρνερ του Καλτσά «έπιασε» αέρα, όμως για καλή του τύχη μετά την κεφαλιά του Κβιλιτάια η μπάλα κτύπησε στο έδαφος και έφυγε έξω.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή. Στην αρχή η Ανόρθωση με την κεφαλιά του Κβιλιτάια στο 91’ να φεύγει έξω και στο 104’ ο Λόρια απέκρουσε με τα ακροδάχτυλα την μπάλα στο μακρινό σουτ του Ψάλτη.

Η Ανόρθωση πήρε προβάδισμα 2-1, μετά από φάση διαρκείας στο 110’, με τους Κβιλιτάια και Ελουντού να διεκδικούν τον τίτλο του σκόρερ. Η φάση εξετάστηκε για ενδεχόμενο οφσάιντ του Κβιλιτάια και μετά από αναμονή τριών λεπτών μέτρησε τελικά για να ακολουθήσει πανηγυρικό ξέσπασμα. Αρχικά είχε σουτάρει ο Ελουντού, ο Μιχαήλ απέκρουσε ευρισκόμενος πίσω από τη γραμμή, αλλά η φάση συνεχίστηκε και ο Κβιλιτάια σούταρε από κοντά στα δίχτυα. Σύμφωνα με την τηλεοπτική μετάδοση, σκόρερ δόθηκε ο Κβιλιτάια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Λόρια, Κορρέα, Ρισβάνης (86′ Γκαλίτσιος), Βργκοτς, Καλτσάς (91′ Χριστοφή), Κ. Αρτυματάς, Νταουσβίλι (46′ Χουσμπάουερ), Κορέια (105′ Ελουντού), Μίχα (64′ Μίχα), Οκριασβίλι, Κβιλιτάια.

Oλυμπιακός (Τσέντομιρ Γιανέφσκι): Μιχαήλ, Ψάλτης, Σαμπίνια (90+1′ Ανδρέου), Σωτηρίου, Κυριάκου, Νάνι, Σαντάνα (100′ Γαρουφαλιάς), Σαρφό, Ζαχαρίου (81′ Κα), Σαρφό (106′ Γκουστάβο), Σάλι, Μάντζης (106′ Κοστόφ).

Σκόρερ: Κ. Αρτυματάς 59′, Κβιλιτάια 110′ / Σαρφό 61′

Κίτρινες: Νταουσβίλι, Κβιλιτάια, Καλτσά, Οκριασβίλι, Ρισβάνης, Κορέια, Χουσμπάουερ, Λόρια / Σωτηρίου.

Αποβολές: – / –

Στάδιο: ΓΣΠ.

Διαιτητής: Οβίντιου Χατσεγκάν (Ρουμανία).

Α’ Βοηθός: Τσινγκουλέαγκ Ράντου Στεφάν (Ρουμανία).

Β’ Βοηθός: Γκέοργκε Σεμπαστιάν Εουτζέν (Ρουμανία).

4ος: Θεουλή Χρυσοβαλάντης.

VAR: Γκιλ Πάβελ (Πολωνία).

AVAR: Χριστοφόρου Μάριος.

Παρατηρητής Διαιτησίας: Γεωργίου Ανδρέας.