Στην Αμμόχωστο τα περισσότερα ξενοδοχεία αστέρων


Μπορεί η Κύπρος να πέρασε μια μεγάλη κρίση, ωστόσο στο αναπτυξιακό κομμάτι του τουρισμού τα πράγματα είναι ανθηρά. Η αύξηση του τουρισμού στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τα πολεοδομικά κίνητρα δημιούργησαν άμεση ανάγκη για αύξηση των τουριστικών μας κλινών. Τα τελευταία χρόνια, ρίχθηκαν πολλά χρήματα για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ έχουν ανεγερθεί και πολλές καινούργιες.

ΘΕΜΑ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μάλιστα, ο επισκέπτης θα μείνει έκπληκτος από τα πολυτελή και εντυπωσιακά ξενοδοχεία που αναπτύχθηκαν, ενώ επιπρόσθετα άλλα έργα έχουν δρομολογηθεί. Επίσης, και νέες περιοχές έχουν αποκτήσει πολυτελή ξενοδοχεία, όπως η περιοχή της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα. Οι επιχειρηματίες επενδύουν στην πολυτέλεια και επιδιώκουν να προσελκύσουν έναν πιο ποιοτικό τουρίστα στη χώρα μας. Οι επενδυτές διαβλέπουν ένα κενό στα πολυτελή ξενοδοχεία και γι’ αυτό βλέπουμε τα τελευταία χρόνια επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υφυπουργείου Τουρισμού, σήμερα ένα στα δέκα ξενοδοχεία της Κύπρου είναι πέντε αστέρων. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας υπάρχουν 28 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Πάφο η οποία διαθέτει12 μονάδες δυναμικότητας 5.760 κλινών. Μάλιστα, τα πεντάστερα αποτελούν το 19,7% των ξενοδοχείων στην Πάφο.
Αντίθετα, Πρωταράς και Αγία Νάπα μένουν πίσω στους δείκτες της πολυτέλειας. Η επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει έξι πεντάστερα ξενοδοχεία δυναμικότητας 2.798 κλινών. Πάντως, διαθέτουν περισσότερα ξενοδοχεία αστέρων από την Πάφο. Η Αμμόχωστος διαθέτει 87 ξενοδοχεία, ενώ η Πάφος 61.


Μια νέα περιοχή που αναπτύχθηκε είναι και η Αγία Θέκλα. Εντός του έτους αναμένεται να ανοίξει και το Sun City Spa Resort & Residences, το πρώτο συγκρότημα μικτής τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ δρομολογούνται στην περιοχή κι άλλα ξενοδοχειακά καταλύματα.


Στην δεύτερη θέση των πολυτελών ξενοδοχείων βρίσκεται η Λεμεσός. Η συμπρωτεύουσα διαθέτει 8 ξενοδοχεία δυναμικότητας 3.656 κλινών. Το καινούργιο πεντάστερο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Λεμεσού είναι το Amara και βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Αμαθούντα, στην περιοχή Αγίου Τύχωνα, ενώ πρόσφατα λειτουργησε και το Parklane μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση του πρώην Le Meridien.  


Οι πιο «φτωχές» πόλεις είναι η Λευκωσία και η Λάρνακα, οι οποίες διαθέτουν από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 588 και 386 κλινών αντίστοιχα.


Η Κύπρος έχει παράδοση στην πολυτέλεια. Η Αμμόχωστος και η Κερύνεια είχαν καταστεί από το 1970 μέχρι 1974 ως δύο από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, ενώ αρκετές διασημότητες του Χόλιγουντ επισκέφτηκαν την Κύπρο.