Στην Αγ. Νάπα ο Άντρος: Βαριές οι συνέπειες στην επ. Αμμοχώστου


Τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό, εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα υπάρξουν κέρδη από τον τουρισμό.

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα «Τουρισμός – οι νέες προκλήσεις μετά την πανδημία», που διοργάνωσε στην Αγία Νάπα η Επαρχιακή Οργάνωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού είπε πως στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου οι συνέπειες από τον κορωνοϊό «είναι πολύ πιο βαριές γιατί η οικονομία στηριζόταν αποκλειστικά στον τουρισμό. Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περιοχές όπως της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν υπάρχει ζωή χωρίς τον τουρισμό, αφού από τη μείωση του τουρισμού δεν πλήττεται μόνο ο τουριστικός κλάδος, αλλά σχεδόν οι πάντες, ενώ εδώ και τρεις μήνες ο κόσμος της περιοχής υπολογίζει έξοδα, χωρίς να μετρά έσοδα».

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ μελέτησε την κατάσταση και διαμόρφωσε συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υφυπουργό Τουρισμού, ενώ εκπόνησε τις εισηγήσεις του «λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στις χώρες – παραδοσιακές αγορές, να αναμένουμε πολλές αφίξεις για την καλοκαιρινή περίοδο από το εξωτερικό».

Είπε ακόμα ότι στόχος των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ ήταν ο επανασχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της Κύπρου στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, με σκοπό την επιβίωση και τη λειτουργία όσο το δυνατό περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, αλλά και την ετοιμότητα τους να φιλοξενήσουν τουρίστες «της τελευταίας στιγμής» και σημείωσε πως «πρέπει να πάρουμε όλοι απόφαση ότι για φέτος δεν θα υπάρξουν κέρδη στην τουριστική βιομηχανία».

Αναφερόμενος στις προτάσεις που έδωσε το κόμμα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, ο Αντρος Κυπριανού, είπε ότι γίνεται εισήγηση για «εκπόνηση έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης με κύριους άξονες την ασφάλεια και την υγεία. Η Κύπρος πρέπει να ετοιμαστεί για να ικανοποιήσει τις νέες, υψηλές απαιτήσεις για τις συνθήκες υγιεινής μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών υγείας για πολίτες και επισκέπτες, την έκδοση πιστοποιητικού σχετικά με τον COVID-19 κατά την είσοδο και έξοδο από την χώρα, την εκπόνηση ολιστικής υγειονομικής και λειτουργικής προσέγγισης με θέσπιση κανόνων/προτύπων όχι μόνο για τουριστικούς χώρους αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τουρισμό (αεροδρόμια, συγκοινωνίες, μουσεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικοί χώροι, υπηρεσίες Δήμων/Δημοσίου, κοινοί χώροι που συνωστίζεται κόσμος)».

Το κράτος συνέχισε «χρειάζεται να δώσει κίνητρα σε όσους θα προχωρήσουν σ’ αυτές τις αναπροσαρμογές στα κτήρια, στις διαδικασίες, στον εξοπλισμό και στο προσωπικό τους για να συμβαδίσουν με τις νέες ανάγκες και πρότυπα για τις συνθήκες υγιεινής. Είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί συντονισμένα και η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω διαρθρωτικών ή/και άλλων ταμείων για επιχορήγηση τουριστικών μονάδων».

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού πρέπει να προετοιμαστεί για «μια διαφορετική, επιθετική διαφημιστική εκστρατεία στο σωστό χρόνο, η οποία θα εστιάζει, στο θέμα της υγείας και ασφάλειας των επισκεπτών στον τόπο μας προβάλλοντας τον ως ασφαλή υγειονομικά προορισμό σε μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα του εξωτερικού».

Μια άλλη εισήγηση του ΑΚΕΛ είναι η «ανάγκη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στοχεύοντας στους Φθινοπωρινούς μήνες και τους μήνες του Χειμώνα και Άνοιξης του 2021 για ευνόητους λόγους. Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται επικέντρωση και επένδυση σε συγκεκριμένες δράσεις και τομείς όπως κίνητρα για ανάπτυξη του εξειδικευμένου και του εναλλακτικού τουρισμού και κίνητρα για ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου».

Πρόσθεσε ότι η δέσμη πολιτικών και δράσεων που χρειάζεται να εφαρμοστούν αυτό το διάστημα «πρέπει να συνοδευτούν από ορισμένες παράλληλες δράσεις όπως η απλοποίηση – επιτάχυνση διαδικασίας έκδοση βίζας για επισκέπτες τρίτων χωρών και η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό».

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, λέγοντας πως «χρειάζεται να γίνει σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός και να δοθούν γενναιόδωρα και στοχευμένα κίνητρα από το κράτος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και η μείωση στις τιμές των πακέτων διαμονής και παρεχόμενων υπηρεσιών για να είναι προσβάσιμα στην πλειοψηφία του κόσμου», είπε και σημείωσε πως «χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και για τον κοινωνικό τουρισμό».

Ο Αντρος Κυπριανού έκανε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε ο κοινωνικός τουρισμός «επί διακυβέρνησης Χριστόφια και εκτιμούμε ότι στην ίδια λογική είναι προσφορότερο να λειτουργήσει και σήμερα» αφού όπως είπε «θα αποδώσει διότι βασίζεται στη λογική της επιχορήγησης του ιδίου του δικαιούχου με ένα ποσό όποτε και όπου το χρησιμοποιήσει».

Είπε ακόμα ότι «η εισήγηση μας είναι η πρόταση να προωθηθεί σήμερα με στρογγυλοποιημένα τα ποσά προς τα πάνω, δηλαδή 50-50-30-40 ευρώ για κάθε άτομο της οικογένειας του δικαιούχου και με τη συμπερίληψη και άλλων δικαιούχων πέραν των συνταξιούχων, των ΑΜΕΑ και των δικαιούχων Ε.Ε.Ε, όπως οι λήπτες ανεργιακού επιδόματος ή ειδικού ανεργιακού επιδόματος, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι».

Διαβάστε επίσης:
Πέραν των 27 δισ. ΤΛ τα δάνεια στα κατεχόμενα τον Απρίλιο

Είναι κατανοητό, συνέχισε «ότι πρόκειται για μεγάλη δαπάνη από πλευράς του κράτους αλλά θα αντισταθμιστεί από τα οφέλη του μη κλεισίματος της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων και της ανάγκης κρατικής στήριξης τους απευθείας, της μη απόλυσης της μάζας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τους οποίους θα χρειαστούν επιδόματα ανεργίας σε αντίθετη περίπτωση, ενώ την ίδια ώρα θα δοθεί πνοή στην οικονομία μέσω της αύξησης της κατανάλωσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε πως οι πόρτες του κόμματος του είναι πάντα ανοικτές για συζήτηση θεμάτων που προβληματίζουν όσους απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, με στόχο να «εργαστούμε ώστε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στον τουριστικό τομέα».