Στη Λισσαβώνα το Λύκειο Παραλιμνίου




Το Λύκειο Παραλιμνίου με τη δράση του στο Πρόγραμμα  έλαβε ως επιβράβευση ταξίδι στη Λισσαβώνα και συμμετοχή στο Α΄ Καλοκαιρινό Σχολείο  του Walk the Global Walk.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Walk the Global Walk (περπατώντας τον παγκόσμιο περίπατο),  εισηγείται  στα σχολεία ένα πρωτοποριακό μοντέλο εκπαίδευσης, που θα υλοποιεί  τους  17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέτει και που περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων.  

Το Πρόγραμμα αυτό υιοθετήθηκε  και εφαρμόστηκε με επιτυχία από το Λύκειο Παραλιμνίου στο οποίο συστάθηκε  μια ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι δίδαξαν τα σχέδια μαθήματος που εισηγείται το πρόγραμμα. Ομάδα μαθητών του Λυκείου Παραλιμνίου έλαβε μέρος και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περιβαλλοντικό διαγωνισμό με θέμα «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε και εσύ, λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες». Το πρώτο βραβείο περιλάμβανε ταξίδι στην Αττική και συγκεκριμένα επίσκεψη στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κορωπίου.  Επιπρόσθετα οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα  καθηγητές, μαθητές και μέλη του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου μας συνέδραμαν στην καθαριότητα της ακτογραμμής Αγίας Τριάδας μέσα στα πλαίσια «Let’s do it Cyprus»-Νεολαία Παραλιμνίου.   Στις 11 του Μάη, καθηγητές και μαθητές, εκπροσώπησαν το Σχολείο μας  στη δράση «Καρκασιαλίκκιν» στον Στρόβολο.

 Στα πλαίσια του προγράμματος έχει διεξαχθεί έρευνα  στους μαθητές του Λυκείου που σκοπό είχε  να διερευνήσει δύο θέματα. Το πρώτο θέμα αφορούσε το προφίλ των μαθητών ως ενεργών πολιτών ενώ το δεύτερο θέμα αφορούσε στις απόψεις και εισηγήσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε εκπροσώπους των Δημοτικών Συμβουλίων  της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, καθώς και του Δήμου Στροβόλου. 

Τα πορίσματα του ερωτηματολογίου καθώς και οι διάφορες δράσεις του Προγράμματος έχουν ως στόχο την αρχή ενός διαλόγου και μίας συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο και τις Τοπικές Αρχές  για  τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον εξωραϊσμό της περιοχής Αμμοχώστου. 

Το  Walk the Global Walk  άφησε το πρώτο αποτύπωμά του και θα συνεχίσει να βαδίζει με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, που θα ενώσουν τα βήματα τους  μαζί του.