Στη Γ' φάση επαναλειτουργούν αεροδρόμια


Στην τρίτη φάση αναμένεται να ανοίξουν τα αεροδρόμια, σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Υγείας.


Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, στη συνέντευξη Τύπου των Υπουργών, η Γ’ Φάση τοποθετείται χρονικά από τις 9 Ιουνίου μέχρι και τις 13 Ιουλίου.

Εντός αυτής της περιόδου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα, η εξυπηρέτηση εστιατορίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και τα γυμναστήρια. 

Παράλληλα ανέφερε πως εντός της τρίτης φάσης σχεδιάστηκε όπως επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα αθλητικών διοργανώσεων, τα θέατρα και τα σινεμά, σε ανοιχτούς όμως χώρους.

Αναλυτικά οι τέσσερις φάσεις: 

Φάση 1η:  4 Μαΐου – 20 Μαΐου 2020

- Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες
- Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων , εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας
- Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση
- Στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών ή αντικατάσταση πληρωμάτων).
- Αντικατάσταση πληρωμάτων για εμπορικά σκάφη και η μετακίνηση ιδιωτικών σκαφών σε αδειοδοτημένους χώρους, για σκοπούς ελλιμενισμού, συντήρησης και επισκευών
- Λύκεια: μόνο τελειόφοιτοι των δημόσιων (3η Λυκείου) και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (από 11 Μαΐου). Για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ανακοινώσει σχετικό πλάνο. Νοείται, ότι μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τελεκπαίδευση.
- Διεξαγωγή προγραμματισμένων εγχειρήσεων, βάσει οροφών που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας
- Οδοντιατρικά Κέντρα/Ιατρεία (όσα παραμένουν κλειστά μετά από το Διάταγμα της 23ης Απριλίου)
- Χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.
- Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών. (από 18 Μαΐου
- Τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία
- Πλήρης λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων
- Αναθεώρηση οδηγιών για δημόσιες μεταφορές (πληρότητα μέχρι 50%)
- Πλήρης λειτουργία Δημόσιας Υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Είναι σημαντικό για την οικονομία όπως η βιομηχανία και ο μεταποιητικός τομέας να λειτουργούν πλήρως. Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Μέτρα Διακίνησης

 

- 3 SMS την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 10 μμ μέχρι 6 π.μ.
- Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους όχι περισσότερων των δύο ατόμων μαζί (περπάτημα, τένις, κολύμβηση στη θάλασσα και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά κολυμβητήρια, ποδηλασία, κτλ) και θα είναι ανοιχτοί πεζόδρομοι και πεζόδρομοι εντός πάρκων, μόνο για σκοπούς ατομικής άσκησης και όχι περισσότερων των δύο ατόμων κατά περίπτωση, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό η παρουσία των ανήλικων τέκνων γονέων που ασκούνται.
- Επιτρέπεται από τις 4ης Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.

Φάση 2η: 21 Μάϊου – 8 Ιουνίου
- Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)
- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (από 21 Μαΐου)
- Βιβλιοθήκες ( από 1 Ιουνίου)
- Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)
- Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)
- Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια

Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Μέτρα Διακίνησης
- Από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως SMS,
- Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
- Επιτρέπεται από 1 Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
- Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.

Φάση 3η: 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου
- Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα
- Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες - σταδιακά και υπό όρους
- Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων
- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- Ξενοδοχεία
- Παραλίες : Προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας
- Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου
- Γυμναστήρια
- Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους)
- Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήρων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Μέτρα Διακίνησης
- Κατάργηση όλων των περιορισμών

Φάση 4η: 14 Ιουλίου και μετά 
- Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου
- Φεστιβάλ και Συναυλίες
- Καζίνο
- Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για σταδιακή επαναλειτουργία όλων πιο πάνω τομέων.

 

Τι γίνεται με τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια
 

•             Συνέχιση απαγόρευσης επισκεπτηρίων.
• Έναρξη ψυχρών περιστατικών με πλαφόν πληρότητας κλινών μέχρι 60%, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της Πανδημίας και την πορεία των κρουσμάτων, στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
• Επαναλειτουργία των οδοντιατρείων.
• Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτήρια:
 Οργάνωση και λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων για ειδικούς Ιατρούς, μόνο με ραντεβού για διασφάλιση της προστασίας των ασθενών καθώς και των επαγγελματιών υγείας.
 Επιπλέον, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών COVID-19.
 

Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας

 

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Κρύβει πολλούς κινδύνους, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την ΠΟΒΕΚ και άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους, οι οδηγίες αυτές θα φθάσουν σε όλες τις επιχειρήσεις που θα ανεβάσουν ρολά. Η χαρά μας για την επαναλειτουργία σημαντικού αριθμού καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών στεγών συνοδεύεται από την έντονη ανησυχία μας για αύξηση των κρουσμάτων, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, με παράδειγμα την Γερμανία.

 

Περιληπτικά από τη Δευτέρα, θα ισχύουν τα εξής μέτρα υγιεινής στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν:
 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους
 υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης
 ανάρτηση έξω από το υποστατικό του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας
 καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, κτλ
             άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ.

 

Νοείται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

 

Εργαζόμενοι που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες

 

Η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παραμένει προτεραιότητα για το κράτος. Για τον λόγο αυτό, έχουμε χθες επικαιροποιήσει τον κατάλογο των ευπαθών ομάδων αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας από έκθεση στον ιό, στη βάση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών στοιχείων και νοσηρότητας των ασθενών με COVID-19. Με βάση τον νέο κατάλογο, οι ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 

Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι ασθενείς και άλλα άτομα που μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.

 

Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται ασθενείς και άλλα άτομα που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.

 

Ο νέος κατάλογος έχει δοθεί στη δημοσιότητα χθες και είναι διαθέσιμος στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Για την περαιτέρω προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αποφασίσαμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να παραπέμπουμε ειδικές κατηγορίες ατόμων σε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις είναι:

 

             Καρκινοπαθείς προτού εισαχθούν για θεραπεία
 Έγκυες πριν τον τοκετό
 Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε Στέγη Ευγηρίας
 Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες.

Διευρυμένες διαγνωστικές εξετάσεις

 

Το πρόγραμμα των διευρυμένων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουμε εφαρμόσει εντάσσεται στη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού, για την οποία αναφέρθηκα στην αρχή. Μέχρι σήμερα έχουμε πέραν των 55 χιλιάδων καταγεγραμμένων διαγνωστικών εξετάσεων, αριθμός που κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Η μέθοδος αυτή, σε συνδυασμό με την αυστηρή ιχνηλάτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα απέσπασε συγχαρητήρια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ενδεικτικά να αναφέρω, το Πρόγραμμα 20,000 τεστ για πολίτες που εργάζονταν και δεν είχαν ανασταλεί οι εργασίες τους κατά τη διάρκεια των περιορισμών μέχρι χθες έχουν διεκπεραιωθεί 17,601 και βρέθηκαν 28 θετικά κρούσματα.

Να τονίσω ότι για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα είχαν δοθεί συγκεκριμένα ποσοστά για τις κατηγορίες των εργαζομένων όπως ορίστηκαν.

Επιπρόσθετα, ενόψει και της πολιτικής ενίσχυσης περαιτέρω εργαστηριακών ελέγχων, το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση του Προγράμματος για πραγματοποίηση άλλων 20,000 δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους από τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα:
1. Για τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο με άμεση επαφή το κοινό θα διενεργηθούν 14,000 εργαστηριακά tests
2. Για τους εργαζόμενους σε εργοτάξια θα γίθουν 6.000 τεστ (3,000 επιτόπου με Κινητή Μονάδα κατόπιν συνεννόησης με Υπουργείο Εργασίας και 3,000 με ραντεβού).

Ακόμα, ολοκληρώθηκε η δειγματοληπτική παρέμβαση στην κοινωνία. Από τα 1,054 άτομα που επιλέχθηκαν, οι 773 εθελοντές προσήλθαν για τη δειγματοληψία. Από αυτούς εντοπίστηκε 1 θετικό περιστατικό. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους εθελοντές που συμμετείχαν, τον ΟΑΥ και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για την άρτια οργάνωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός λίγων ημέρων.

Τονίζεται ότι, η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήρων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Ειδικότερα, για μεγάλες συγκεντρώσεις ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική μου παρέμβαση, θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως τα καταφέραμε μέχρι σήμερα, όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης είμαι βέβαιος θα συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία και δεν θα βρεθούμε στη δυσχερή θέση να κάνουμε βήματα πίσω. Εμπιστευόμαστε την υπευθυνότητα του κάθε πολίτη και επενδύουμε στην ευσυνειδησία όλων σας.

Η Κύπρος πέρασε το πρώτο τεστ με επιτυχία. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι με σύνεση και συνεργασία μπορούμε να πέτυχουμε πολλά ως πολιτεία. Χρειάζεται όμως υπομονή. Στα χέρια μας είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποδείξουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες.