Στη φυλακή αδικημένος της ζωής για ρεύμα


Στα 17 του χρόνια είδε τον πατέρα του να σκοτώνει τη μητέρα του με μπαλτά. Η οικογένειά του έκτοτε εξανεμίστηκε. Αργότερα είδε την κόρη της αδελφής του νεκρή, μετά που είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα κακοποίησης.


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος 


Έκτοτε ένας 50χρονος που διέμενε στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Μάμαντος έψαχνε να πνίξει τον πόνο του στο αλκοόλ. Αυτό του στέρησε τη θέληση για δουλειά. Χωρίς εισόδημα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα και αναγκάστηκε ν’ αφήσει πολλούς λογαριασμούς της ΑΗΚ απλήρωτους. Τελικά, η Αρχή αναγκάστηκε να του αποκόψει το ρεύμα αφού χρωστούσε μερικές χιλιάδες ευρώ. Όπως είπε πρόσφατα στο Δικαστήριο, όπου σύρθηκε για κλοπή ρεύματος, χωρίς ρεύμα το διαμέρισμά του ήταν φούρνος το καλοκαίρι και «ψόφος» τον χειμώνα.

Αναγκάστηκε να κλέβει ρεύμα από άλλους μετρητές για να ζεσταίνεται τον χειμώνα και να δροσίζεται το καλοκαίρι, αλλά και για να έχει τα απαραίτητα, με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται στην ΑΗΚ και αυτή να διενεργεί έρευνα και να ειδοποιεί την Αστυνομία. Οι υποθέσεις κλοπής συσσωρεύτηκαν και τελικά οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου μη έχοντας άλλη επιλογή το δικαστήριο τον καταδίκασε σε οκτώ μήνες φυλάκιση.

Ο 50χρονος βρίσκεται από προχθές στο κελί και οι λογαριασμοί της ΑΗΚ απλήρωτοι, χωρίς να γνωρίζει κάποιος πώς θα πληρωθούν, αφού ο ίδιος λόγω του αλκοόλ αδυνατεί να εργαστεί. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείτο είχαν διαπραχθεί μεταξύ του 2012 και του 2020, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με την ΑΗΚ να δείχνει μεγάλη ανοχή, χωρίς όμως ποτέ αυτός να στηριχθεί από το κράτος, να μπει σ’ ένα πρόγραμμα και να βοηθηθεί με τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος που έκανε τόσο καιρό. 

Στο Δικαστήριο οι παρευρισκόμενοι έλεγαν ότι η φυλακή δεν είναι η λύση, αφού δεν πρόκειται για κανέναν εγκληματία, αλλά για ένα πρόσωπο που προέρχεται από μια οικογένεια που την αδίκησε η ζωή, αλλά και η πολιτεία που της γύρισε την πλάτη αφήνοντάς την στο έλεος του Θεού.

Οι Φυλακές που γνωρίζουν την περίπτωση προσπαθούν να βρουν τρόπο βοήθειας του 50χρονου, ωστόσο οι οφειλές είναι μεγάλες.