Στη φυλακή 27χρονος – Έφερε στην Κύπρο χιλιάδες οπιούχα χάπια

Δύο χρόνια φυλάκιση σε 27χρονο από την Ινδία, για εισαγωγή και κατοχή μεγάλης ποσότητας οπιούχων χαπιών.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 2 χρόνων σε 27χρονο από την Ινδία μετά από δική του παραδοχή στις κατηγορίες της εισαγωγής και της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Γ, δηλαδή 2390 οπιούχων χαπιών.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρεται στα γεγονότα της υπόθεσης σύμφωνα με τα οποία στις 5 Ιουνίου 2018 η ΥΚΑΝ έλαβε πληροφορία ότι ο 27χρονος μαζί με ένα ακόμα πρόσωπο θα εισήγαγαν μεγάλη ποσότητα ελεγχόμενων φαρμάκων στη Κύπρο, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας προερχόμενοι από την Ινδία με ενδιάμεσο σταθμό το Μπαχρέϊν.

Με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο 27χρονος με το άλλο πρόσωπο τέθηκαν υπό παρακολούθηση, παρέλαβαν δύο ταξιδιωτικές αποσκευές και ένα σακίδιο πλάτης από τον ιμάντα των αποσκευών και ανακόπηκαν στην έξοδο του τελωνείου.

Σε ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο των αποσκευών εντοπίστηκαν στην αποσκευή του 27χρονου, σε διπλωμένο τζιν παντελόνι, χίλια συσκευασμένα χάπια Clovidol 100SR, ενώ στην αποσκευή του άλλου ατόμου εντοπίστηκαν σε νάϊλον τσάντα 1390 συσκευασμένα χάπια της ίδιας μάρκας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διενήργησε έλεγχο στα χάπια και διαπιστώθηκε ότι αυτά περιέχουν την ουσία τραμαδόλη 100mg, η οποία είναι οπιοειδές αναλγητικό το οποίο εγείρει υψηλό κίνδυνο εθισμού. Το συνολικό βάρος των 2390 χαπιών ήταν 960,8 γραμμάρια.

Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, ο 27χρονοςανέφερε ότι ήρθε στην Κύπρο με τη σύζυγο του το 2017, φοιτούσαν σε ιδιωτικό κολλέγιο της Λάρνακας και είχε άδεια παραμονής στην Κύπρο μέχρι τις 2/8/2018.

Ο νεαρός παραδέχθηκε ενοχή, αιτιολόγησε τον εθισμό που είχε στα συγκεκριμένα χάπια, εξηγώντας ότι του δόθηκαν ως φαρμακευτική αγωγή σε χειρουργική επέμβαση που έκανε στο πόδι στην Ινδία πριν από τρία χρόνια και σημείωσε πως γνώριζε πως αυτά ήταν απαγορευμένα στην Κύπρο.

Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε στην κατάθεση του, μετέβη στην Ινδία για να τα αγοράσει και να τα εισαγάγει. Είπε επίσης ότι το πρόσωπο που τον συνόδευε ήταν φίλος και συγκάτοικός του, πως τα χάπια που εντοπίστηκαν στην αποσκευή του ήταν επίσης δικά του και ότι ο ίδιος τα τοποθέτησε στην αποσκευή.

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι «η αναγκαιότητα για επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά έχει τονιστεί πλειστάκις από το Ανώτατο Δικαστήριο στην βάση της κοινωνικής απαξίας και αποστροφής που τα χαρακτηρίζει».

Σημειώνει ακόμα ότι «το είδος, η ποσότητα αλλά και ο σκοπός για τον οποίο κατέχονται οι ναρκωτικές ουσίες είναι μεταξύ των σοβαρών παραγόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη στον καθορισμό της ποινής, με την επιβολή αυστηρών ποινών να ενδείκνυνται σε περιπτώσεις όπου η κατοχή συνοδεύεται και με πρόθεση προμήθειας σε τρίτους».

Προστίθεται επίσης πως «το γεγονός ότι ο 27χρονος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα των απαγορευμένων αυτών οπιοειδών χαπιών αναπόδραστα δημιουργεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό».

Ως μετριαστικούς παράγοντες στην επιβολή ποινής στον 27χρονο το Δικαστήριο έλαβε υπ' όψη το λευκό ποινικό του μητρώο, την ηλικία του, το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε τα συγκεκριμένα χάπια ως φαρμακευτική αγωγή, την παραδοχή και μεταμέλεια του και την προσπάθεια απεξάρτησής του από το φάρμακο κατά την διάρκεια της κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 27χρονο ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με την κατηγορία της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Γ και ποινή φυλάκισης ενός χρόνου στην κατηγορία της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Γ. Οι ποινές συντρέχουν.

Το Δικαστήριο έδωσε αρνητική απάντηση στην έκκληση του συνηγόρου υπεράσπισης του 27χρονου για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του, αφού όπως αναφέρεται στην απόφαση «η σοβαρότητα του αδικήματος, ο ιδιαίτερος και σοβαρός ρόλος του και ο τρόπος που ο υπόδικος έδρασε, εμπλέκοντας και άλλο ανυποψίαστο άτομο στην εισαγωγή των απαγορευμένων φαρμάκων καθώς και ο πολύ μεγάλος αριθμός των χαπιών που εισήγαγε, δεν αφήνουν περιθώριο θετικής άσκησης της διακριτικής μας εξουσίας».

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν το άτομο που έφερε τα χάπια στην Κύπρο μαζί με τον 27χρονο και επειδή διεφάνη πως δεν γνώριζε τα χάπια που μετέφερε, η δικαστική δίωξη εναντίον του διακόπηκε.

ΚΥΠΕ