Στη Βουλή προτάσεις νόμου για τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων



Λόγω και των τελευταίων γεγονότων που σχετίζονται με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων κατατίθενται στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι δύο στοχεύουν να προλάβουν τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι Βουλευτές.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, η μία πρόταση νόμου κατατίθεται από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που στοχεύει να περιλάβει και στη δήλωση πόθεν έσχες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο.
 
Η  πρόταση νόμου των Οικολόγων θα διαλαμβάνει δήλωση από  το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία είναι εγγυητής, εξήγησε.
 
Εξέφρασε την ελπίδα όπως οι προτάσεις νόμου συζητηθούν έγκαιρα και ψηφιστούν σε νόμους πριν τον Μάη.
 
Παρόλο που υπήρξε πίεση από κόμματα να μην κατατεθούν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω σύγχυση και προβληματισμός γύρω από τα ζητήματα αυτά, ανέφερε προσθέτοντας πως ο προβληματισμός γίνεται ήδη και πρέπει να υπάρξουν λύσεις.
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως είχε καταθέσει την εισήγηση αυτή το 2015 επί προεδρίας του κοινοβουλίου από τον κ. Γιαννάκη Ομήρου και το 2016 επί προεδρίας του κ. Συλλούρη, οι οποίοι πρότειναν τροποποίηση του νόμου.
 
Δυστυχώς και απολογούμαστε για αυτό δεν την κάναμε έγκαιρα και ήρθε η ώρα να την κάνουμε, συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στη δεύτερη πρόταση νόμου, ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή στοχεύει να καταστήσει πιο δεσμευτικό το πλαίσιο των ερευνητικών επιτροπών.

 
Εξήγησε ότι πως η ερευνητική επιτροπή που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή από τον Γενικό Εισαγγελέα, ή από κοινού καταλήξει σε ξεκάθαρο πόρισμα που αφορά διορισμένο αξιωματούχο, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα να μπορεί το όργανο που τον έχει διορίσει να τον παύσει.
 
Ερωτηθείς αν ο νόμος που θα ψηφιστεί θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να περιλάβει και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ο κ. Περδίκης είπε πως είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς χρειάζεται και η δική του παρέμβαση.
 
Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα εξετάσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μόλις ετοιμαστεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στη βάση της οποίας θα διεξαχθεί και η συζήτηση, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
 
Ερωτηθείσα αναφορικά με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και Βουλευτές, η κ. Χαραλαμπίδου επανέλαβε πως η Επιτροπή Ελέγχου, με όλη την υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζει μόλις ετοιμαστεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στη συζήτηση του θέματος στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων.
 
Πρόσθεσε πως η απόφαση είναι ομόφωνη.

ΚΥΠΕ