Στέλνουν ασθενείς σε κλινικές χωρίς έλεγχο-Υπέρογκα κρατικά ποσά

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με την αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, μετά από έλεγχο σε φακέλους ασθενών που αποστάληκαν για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο με συνοπτικές διαδικασίες προσφορών, παρατηρήθηκαν σοβαρές παραλείψεις σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο για σκοπούς εξασφάλισης προσφορών.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • η κάθε περίπτωση δεν τύγχανε του ίδιου χειρισμού,
  • δεν τεκμηριώνονταν στους φακέλους οι αποφάσεις,
  • δεν καθορίζονταν κατάλληλοι όροι κατά την προκήρυξη,
  • δεν καθορίζονταν ποιοτικά κριτήρια στην επιλογή των προσφοροδοτών
  • και δεν υπήρχε διαχωρισμός καθηκόντων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους λειτουργούς.
  • Επίσης διαπιστώθηκε ότι δεν συστάθηκε επιτροπή αξιολόγησης,
  • δεν τηρούνταν πρακτικά και δεν καθορίστηκαν κριτήρια στην επιλογή των ασθενών που αποστέλλονταν στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο.

Επίσης, δεν ζητείτο, κατά την προκήρυξη των προσφορών, η υποβολή αναλυτικής χρέωσης των υπηρεσιών που προσέφεραν οι προσφοροδότες (π.χ. αμοιβή ιατρού, νοσηλεία, φάρμακα, έξοδα χειρουργείου, αναλώσιμα), με αποτέλεσμα οι προσφοροδότες να υποβάλουν τιμές που δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν κατά πόσο ήταν λογικές ή όχι.

Παράδειγμα

Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήγαγε σε φακέλους ασθενών η Ελεγκτική Υπηρεσία, παρατηρήθηκε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο χρέωναν το κράτος με τιμές από €9.000 μέχρι €11.500 ανά ασθενή την ίδια στιγμή που σε παρόμοια περίπτωση ασθένειας το Υπουργείο απέστειλε επιδοτούμενο ασθενή στο Λονδίνο, σε γνωστό ιατρικό κέντρο, σε ιδιωτική βάση (private patient) με συνολικό κόστος €10.000 (επέμβαση και νοσήλια).

Γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι αν και το κόστος στο Λονδίνο θα πίστευε κάποιος ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται απουσία καθορισμού κριτηρίων για επιλογή ασθενών που αποστέλλονται στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

 Μέσα από τον έλεγχο που έγινε στους φακέλους ασθενών δεν διαπιστώθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι ιατροί του δημοσίου επέλεξαν τους ασθενείς που παρέπεμψαν στον ιδιωτικό τομέα.

Παρατηρήθηκαν, επί τούτου,  περιπτώσεις ασθενών που ενώ νοσηλεύονταν ως εσωτερικοί ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο και έχρηζαν επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, αποστάληκαν στον ιδιωτικό τομέα με τη διαδικασία κουπονιού χωρίς να αναγράφεται στο φάκελο του επιδοτούμενου ασθενούς ο λόγος που η επέμβαση δεν μπορούσε να γίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Από περαιτέρω έλεγχο αναφορικά με την αποστολή ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

•             Σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε στο φάκελο του ασθενούς ότι ο ασθενής έλαβε θεραπεία σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

•             Σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε στο φάκελο του ασθενούς ιατρική έκθεση του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου με αναφορά στη θεραπεία που έλαβε ο ασθενής (χειρουργική επέμβαση, φάρμακα, αναλύσεις κ.λπ.).

•             Σε δύο περιπτώσεις ασθενείς οι οποίοι αποστάληκαν στον ιδιωτικό τομέα απεβίωσαν.

•             Το Υπουργείο θα έπρεπε να είχε αξιολογήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που αγοράζει από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο (π.χ. επιτυχία χειρουργικών επεμβάσεων, επιπλοκές, αριθμό θανάτων), ώστε να διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Επιλογή ιατρικών κέντρων στο εξωτερικό

Πολύ σημαντικά στοιχεία παρέχονται επίσης και για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Σχεδίου, η αγορά υπηρεσιών που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα γίνεται με τη Σύναψη Συμφωνιών με Ιατρικά Κέντρα.

Παρατηρήθηκε, όμως, ότι, ενώ οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί παρέχουν τη δυνατότητα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες να λάβουν προγραμματισμένη θεραπεία σε άλλο κράτος-μέλος και το κράτος να καταβάλει το κόστος της θεραπείας σε ειδικές τιμές που καθορίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, εντούτοις συνεχίζεται η αποστολή ασθενών σε ιατρικά κέντρα σε ιδιωτική βάση με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Συγκεκριμένα, η νοσηλεία των ασθενών σε ιδιωτική βάση (private patients) εκτός από τις ψηλότερες χρεώσεις για ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις, προνοεί την νοσηλεία των ασθενών σε δωμάτια πολυτελείας σε πολύ πιο ψηλές τιμές.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχουν κριτήρια αναφορικά με την επιλογή του ιατρικού κέντρου που θα αποσταλεί ο ασθενής, παρόλο που το Υπουργείο έχει καταρτίσει κατάλογο με κατάλληλα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, για κάθε ασθένεια (συμβεβλημένων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας).

Μεταμοσχεύσεις οργάνων στο Ην. Βασίλειο

Εν σχέσει με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων αναφέρεται στην έκθεση ότι η Κύπρος αν και εντάχθηκε στην Ε.Ε., εντούτοις δεν διεκδικούσε σε όλες τις περιπτώσεις ιατρική περίθαλψη με αποστολή των ασθενών με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς αλλά απέστελλε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταμοσχεύσεις σε ιδιωτική βάση (private patients) πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ τα ιατρικά κέντρα που επέλεγε για αποστολή των ασθενών, ήταν συμβεβλημένα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και προσέφεραν υπηρεσίες τόσο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και σε ιδιωτική βάση.

Με βάση τα πιο πάνω η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητούσε από το 2015 τη διεξαγωγή έρευνας για τους λόγους που το Υπουργείο απέστελλε ιδιωτικά ασθενείς (private patients) που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αντί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για αποστολή τους μέσω του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (NHS-S2).

Πηγή: offsitecy.com