Στα κατεχόμενα οι Ε/κ ακόμα και για δόντια! Ποιος ο κίνδυνος (vid)

Για τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων σε οδοντιατρεία στα κατεχόμενα κλήθηκε να μιλήσει στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Βρασίδας Φιλιππίδης.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα μ' όσα ανέφερε, στην Κύπρο οι οδοντίατροι προσπαθούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή οδοντιατρική θεραπεία, ενώ είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια είτε μέσω της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης, είτε με σεμινάρια είτε με τεχνικές και νέα υλικά, τηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Αυτές οι υποχρεώσεις και επιταγές, σύμφωνα με τον Β.Φιλίππου, μεταφράζονται σε κόστος για τους οδοντιάτρους και κατά κάποιο τρόπο μετακινούνται στον ασθενή.   

Ερωτηθείς γιατί οι τιμές στην Κύπρο είναι πιο υψηλές, διερωτάται με ποια ευρωπαϊκή χώρα γίνεται σύγκριση τιμών, χωρίς να βάζει τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά τις μεσογειακές.

Σε ερώτηση από ποιους παράγοντες ανεβαίνουν οι τιμές για τις θεραπείες δοντιών, απάντησε ότι εάν μιλάμε για τις εξειδικευμένες θεραπείες αποκατάστασης και όχι τις πρωτοβάθμιες (σφράγισμα, καθαρισμό απονεύρωση κτλ), αυτές είναι ακριβές για μια σειρά από λόγους.

Αρχικά, ανέφερε ότι επειδή είμαστε νησί, ο εισαγωγέας χρεώνει ακριβά τον οδοντίατρο, υπάρχουν κάποιες απώλειες και δεν μπορεί να τα επιστρέψει πίσω, και το κόστος μετακυλά στον ασθενή. Επίσης, υπάρχουν έλεγχοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, αποκλείεται να γίνονται στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, αφού πρόκειται για ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.  Αυτές οι υποχρεώσεις είναι η περισυλλογή των αποβλήτων που εβδομαδιαίως πρέπει να αποσύρονται από το οδοντιατρείο, ο έλεγχος του ακτινολογικού και η υποχρέωση να πληρώνουν για να κρατούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.

Αναφερόμενους στους κινδύνους από τη θεραπεία στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι ο ασθενής δεν μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτός που θα του παράσχει τη θεραπεία είναι όντως οδοντίατρος. Στην Κύπρο ο οδοντογιατρός έχει υποχρέωση να έχει σε εμφανές σημείο την ετήσια του άδεια. Επίσης, σημαντικός κίνδυνος είναι η μεταθεραπευτική παρακολούθηση, αφού σε περίπτωση που υπάρξει μια επιπλοκή, μπορεί ο οδοντογιατρός να μην μπορεί να δουλέψει με τα συγκεκριμένα υλικά γιατί δεν υπάρχουν στην Κύπρο π.χ. Εμφυτεύματα.

ΠΗΓΗ:SIGMALIVE.COM