Στα Γυμνάσια επεκτείνονται οι εξετάσεις τετραμήνων


Τα χρονοδιαγράμματα της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023 και τις οδηγίες για ομαλή λειτουργία των σχολείων απέστειλαν στις διευθύνσεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, οι αρμόδιοι διευθυντές του υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης και Ηλίας Μαρκάτζιης, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό και συνάμα καινούργιο της νέας σχολικής χρονιάς είναι η εισαγωγή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και στα Γυμνάσια και δη, και στις τρεις τάξεις του γυμνασιακού κύκλου ταυτόχρονα. 

Μάλιστα, σε σχέση με τις εξετάσεις στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές, στα Γυμνάσια υπάρχει διαφοροποίηση στη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο τετράμηνο. Συγκεκριμένα, για τους μαθητές των Γυμνασίων η διάρκεια θα είναι μία εβδομάδα, με στόχο να μην χάνεται ωφέλιμος διδακτικός χρόνος, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους μαθητές, οι οποίοι θα έχουν σχεδόν δύο εβδομάδες για εξετάσεις.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου στα Γυμνάσια θα διεξαχθούν από τις 16 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023, ενώ του δεύτερου τετραμήνου από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2023. Αντίστοιχα, στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές τα χρονοδιαγράμματα είναι: Από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 27 Ιανουαρίου (πρώτο τετράμηνο) και από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 26 του ίδιου μήνα (δεύτερο τετράμηνο). 

Όσον αφορά στα ποσοστά των αξιολογήσεων, τα οποία θα οδηγήσουν στον τελικό βαθμό των μαθητών, τόσο στα Γυμνάσια όσο και στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, είναι ακριβώς τα ίδια και συγκεκριμένα, αυτά που προνοεί η κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, ο βαθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων κάθε τετραμήνου είναι το άθροισμα της προφορικής επίδοσης και της γραπτής εξέτασης με αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα. 

Στις περιπτώσεις των μη εξεταζόμενων μαθημάτων, ο βαθμός ταυτίζεται με την προφορική επίδοση. Ξεκαθαρίζεται ότι οι βαθμοί προφορικής επίδοσης και γραπτής εξέτασης δίνονται σε ακέραιες μονάδες στην κλίμακα 1-20. 

Σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές επιστρέφουν στα σχολεία τους την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Η 15η Δεκεμβρίου 2022 και η 15η Φεβρουαρίου 2023 έχουν οριστεί ως οι «Ημέρες Εκπαιδευτικού» για την επιμόρφωση των καθηγητών. Τις δύο αυτές μέρες, οι μαθητές δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. 

Πέραν όμως από τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων, στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά από τους αρμόδιους διευθυντές και σε άλλα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι και οι στόχοι της σχολικής χρονιάς, οι οποίοι ναι μεν καθορίζονται από την κάθε σχολική μονάδα, ωστόσο τονίζεται ο διαχρονικός στόχος του «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι». Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρύτερων πολιτικών του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία καλούνται όπως συνεχίσουν και φέτος τις αναφορές για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ τους συστήνεται όπως θέσουν ως στόχο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική κρίση.