Στα άκρα οι σχέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό



Στα άκρα οδεύουν οι σχέσεις των δύο πλευρών με φόντο την κατάθεση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό η οποία αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Απριλίου. Σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί δίνει έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και στα όσα κατά την δική του αντίληψη συνέβησαν από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα. Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για υπαναχωρήσεις και υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Η Προεδρία, σε ανακοίνωση απάντηση στα όσα αναφέρει ο κ. Ακιντζί, κατηγορεί τον τ/κ ηγέτη ότι μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία. Καλεί τον Μουσταφά Ακιντζί να απαντήσει αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες. Είναι σημαντικό σημειώνεται στην ανακοίνωση, να ξεκαθαρίσει ο κ. Ακκιντζί κατά πόσο υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα..

 

Ακιντζί: Η ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας 

 

Απαραίτητο θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί το να περιληφθεί ξεκάθαρα και αντικειμενικά αναφορά στις στάσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο για μια λύση στις παραμέτρους του ΟΗΕ και την συνομολόγηση των όρων αναφοράς, στην έκθεση που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδώσει στο ΣΑ των ΗΕ, λέγοντας ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την ξεκάθαρη στάση της ε/κ πλευράς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωση της «προεδρίας», ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η διαδικασία για μια λύση δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά όπως και ο ΓΓ έχει αναφέρει – είπε – εφικτή είναι μια διαδικασία που θα βασίζεται στις υφιστάμενες προσεγγίσεις, θεωρώντας σε ισχύ την συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, θα βασίζεται στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017, θα είναι επικεντρωμένη στη λύση και με χρονοδιάγραμμα.

«Για να αρθούν οι συνέπειες και να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο, δεν πρέπει να παραβλέπεται άλλο η αποφασιστική και ειλικρινή στάση που συνεχίζεται με θάρρος από τον τ/κ λαό που έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες από την μη λύση. Ακόμα και αν μεσοπρόθεσμα το συνεχιζόμενο στάτους κβο στην Κύπρο βλάπτει την τ/κ κοινότητα, βραχυπρόθεσμα, πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι δεν θα έχει καλά αποτελέσματα ούτε για την ε/κ κοινότητα».

Στην γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει την σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά η πολιτικής ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή. «Στόχος μας πάντα να δημιουργηθεί ένα μέλλον όπου και οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια».

Σε αντίθεση με αυτή την ξεκάθαρη θέση της τ/κ πλευράς, συνέχισε,  η ε/κ ηγεσία κλυδωνιζόταν. «Πρώτα είπαν χαλαρή ομοσπονδία, μετά αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αλλά δεν εξήγησαν. Μετά που είπαν ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες αποδεχόμενοι το πλαίσιο Γκουτέρες, προσπάθησαν να εφεύρουν ένα άλλο πλαίσιο, όχι το μόνο πλαίσιο που υπάρχει και είναι της 30ης Ιουνίου, αλλά ένα με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017. Έφεραν στην ατζέντα ως μια νέα ιδέα που ταιριάζει με το πλαίσιο Γκουτέρες την φόρμουλα για μόνιμα Ε/κ πρόεδρο και εκ περιτροπής πρωθυπουργία, που είχε συζητηθεί τις πρώτες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και είχε από κοινού αποφασιστεί ότι δεν θα γίνει».

Εκτός αυτού, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, αυτή η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο Γκουτέρες που περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία 2:1. «Παρ’ ότι την παρουσίασαν ως νέα και με αυτή την πρόταση επιμένουν στο ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από απλή ε/κ πλειοψηφία. Επιπλέον, ακόμη και στις κυβερνήσεις συνασπισμού μιας κοινότητας, είναι βασική αρχή οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να λαμβάνονται με συναίνεση. Έχουν κάνει πίσω ακόμη και από την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία θετική ψήφο, στην οποία υπήρξε συμφωνία. Μετά που είπαν ότι αυτή την αρχή θα την αποδεχθούν μόνο για θέματα ζωτικής σημασίας, ανέφεραν ότι τα θέματα ενέργειας και προϋπολογισμού δεν είναι ζωτικής σημασίας για μας (τους Τ/κ)».

Εν συντομία, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ πλευρά επιβεβαίωσε και πάλι ότι δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας που είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Θεωρεί δε ότι είναι απάνθρωπο να συνεχίζει να τιμωρείται η τ/κ πλευρά που έχει συνεπή και εποικοδομητική στάση και στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς και για την λύση, για την μη λύση για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια.

Προεδρία :Να απαντήσει ξεκάθαρα ο Ακκιντζί 

Είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα που εδώ και 45 χρόνια αγωνίζεται και επείγεται για λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού με την τουρκική εισβολή του 1974 και ως αποτέλεσμα της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι έποικοι που σφετερίζονται τις περιουσίες των 167 χιλιάδων βιαίως εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Ακκιντζί το μόνο που μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Θα ήταν καλό, ο κ. Ακκιντζί να υποδείξει τόσο σε εμάς όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, σε ποιο άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν τα ίδια ή ανάλογα των όσων αξιώνει για τη δική του κοινότητα.

Ένα άλλο που καλείται να απαντήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες, αλλά ταυτοχρόνως να απαντήσει και ποιος έχει υπαναχωρήσει από τα όσα συμφωνήθηκαν ως σύγκλιση για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο.

Είναι σημαντικό, επίσης, να ξεκαθαρίσει ο κ. Ακκιντζί κατά πόσο υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα..

Θα πρέπει, επίσης, να δώσει εξηγήσεις ο κ. Ακκιντζί γιατί εδώ και 45 χρόνια η Αμμόχωστος παραμένει μια πόλη φάντασμα, ενώ κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση, την ώρα, όμως. που δεν αποδέχεται ούτε καν τον διορισμό διεθνούς επιτροπής μελέτης της παρούσας κατάστασης της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. ώστε να διαπιστωθεί τι θα απαιτηθεί για τη ανοικοδόμηση της.

Είναι πολλά που θα μπορούσαν να τεθούν προς απάντηση στα όσα ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται. Αποφεύγεται, όμως, συστηματικά να δοθεί απάντηση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην προκληθεί περαιτέρω όξυνση στο αρνητικό πολιτικό κλίμα που η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκει να δημιουργήσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως στόχο να συμβάλει θετικά στη δημιουργία κλίματος και συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με προοπτικές επιτυχίας επ’ ωφελεία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για αυτό συνεργάζεται στενά με την εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαπραγματεύσεων.