Στα άκρα ο πόλεμος γιατρών - Στη μάχη κι οι φαρμακοποιοί

Νέο μέτωπο ανοίγει στο γενικότερο εκρηκτικό πεδίο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έθεσε στη δημόσια διαβούλευση τους Κανονισμούς που αφορούν στον τρόπο συνεργασίας αλλά και τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών φαρμακείων/φαρμακοποιών και των κλινικών εργαστηρίων ενώ ήδη από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των αρμόδιων Συνδέσμων/Συλλόγων και του ΟΑΥ διαπιστώθηκε ότι η πορεία των διαβουλεύσεων με τις συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας δεν θα είναι εύκολος αφού τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι εκπρόσωποι των κλινικών εργαστηρίων έθεσαν τις προϋποθέσεις τους για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται να απαιτείται η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων/εργαστηρίων ως επιχειρήσεις ενώ τέθηκαν και αιτήματα τα οποία ενδεχομένως να μην εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Η οποιαδήποτε βεβαίως διαβούλευση ακολουθήσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αφού τόσο τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και τα κλινικά εργαστήρια θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ με την πρώτη φάση της εφαρμογής του τον ερχόμενο Ιούνιο. Για τον λόγο αυτό, ο χρόνος πιέζει και ο ΟΑΥ έχει ήδη ζητήσει, από τα κλινικά εργαστήρια τουλάχιστον να θέσουν ενώπιόν του τις τιμές στις οποίες σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να γίνει σύγκριση με τα δεδομένα και τον καθορισμένο προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και να μπει ο διάλογος στην ουσία του σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Από πλευράς των φαρμακοποιών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει τεθεί εκ νέου το αίτημα για περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων, αφού ως γνωστό στην Κύπρο λειτουργούν αυτή τη στιγμή 520 φαρμακεία με τον αριθμό τους να είναι, βάσει διεθνών δεδομένων, δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Βεβαίως, το αίτημα αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις του και σε ό,τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ενώ έχει παραλάβει τις προκαταρκτικές προτάσεις του ΟΑΥ, τις οποίες δεσμεύτηκε να μελετήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους οικονομικούς του συμβούλους και να κοινοποιήσει στη συνέχεια την αντιπρότασή του στον Οργανισμό. 

Σε ό,τι αφορά τα κλινικά εργαστήρια, έχει ήδη τεθεί αίτημα για εγγύηση της μέγιστης χαμηλότερης μεταβλητής της τιμής μονάδας ανά εργαστηριακή πράξη, ενώ ο αρμόδιος Σύνδεσμος ζητά και τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής εργαστηρίου από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. 

Κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΑΥ έθεσε ενώπιον των φαρμακοποιών και των κλινικών εργαστηρίων το πλαίσιο των αμοιβών τους, χωρίς όμως να δοθούν συγκεκριμένα ποσά τόσο για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς όσο και για την τιμή μονάδας ανά πράξη. 

Πάντως οι πρόεδροι και των δύο επαγγελματικών Συλλόγων ανέφεραν στον «Φ» ότι η πρώτη συνάντηση που είχαν με τον ΟΑΥ κύλησε αρκετά ομαλά. Η πρόεδρος του ΠΦΣ, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε ότι «ήταν μια πολύ καλή συζήτηση, μας δόθηκε ένα πλαίσιο το οποίο θα μελετήσουμε με τους οικονομικούς μας συμβούλους και θα επανέλθουμε στη διαβούλευση». Σε ό,τι αφορά το Κείμενο Κανονισμών, που από χθες βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση, η πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι «το περιεχόμενο των κανονισμών θα μελετηθεί και σίγουρα θα στείλουμε το υπόμνημα με τις επισημάνσεις μας στον ΟΑΥ πολύ σύντομα». 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου, ανέφερε από πλευράς του ότι «κατά την πρώτη συνάντηση, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας των εργαστηρίων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ενώ εμείς θέσαμε και θα θέσουμε ως αίτημά μας τη διασφάλιση της τιμής μονάδας ανά εργαστηριακή πράξη, διότι έτσι θα διασφαλίσουμε και τα εισοδήματα των εργαστηρίων μας». Από πλευράς των εργαστηρίων δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα συμπερίληψης των εξετάσεων ρουτίνας για τον ετήσιο έλεγχο των δικαιούχων του ΓεΣΥ, οι οποίες σήμερα δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα ο ΟΑΥ θα έχει συναντήσεις με τους φορείς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές φαρμάκων. Και στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχουν ήδη εκφραστεί κάποιοι προβληματισμοί από πλευράς των επαγγελματιών, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό επιδίωκαν την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Κλινικά εργαστήρια

Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια, οι Κανονισμοί προβλέπουν την αποζημίωση στη βάση τιμής μονάδας. Η βαρύτητα στη βάση της μονάδας έχει ήδη καθοριστεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για αλλαγές. 

Σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς: 
>>  Κάθε εργαστήριο θα αμείβεται με τη μέθοδο της αμοιβής ανά υπηρεσία στη βάση τιμής μονάδας για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ομάδες εργαστηριακών εξετάσεων που επίσης καθορίζονται από τους κανονισμούς.
>>  Σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα των δικαιούχων στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας ή/και όπου παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής από εργαστήρια, ο Οργανισμός δύναται να παρέχει πρόσθετα χρηματικά ή/και άλλα κίνητρα και να χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους αμοιβής.
>>  Η αμοιβή του εργαστηρίου καταβάλλεται κάθε μήνα.
>>  Το εργαστήριο για σκοπούς παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν στις εργαστηριακές εξετάσεις στον φάκελο του δικαιούχου, σύμφωνα με τον νόμο και τους δυνάμει αυτού εκδιδόμενους κανονισμούς.
 

Οι Κανονισμοί που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση από τον ΟΑΥ αφορούν στον τρόπο συνεργασίας φαρμακείων και κλινικών εργαστηρίων με τον Οργανισμό, το πλαίσιο συμμετοχής του στο ΓεΣΥ και τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται. 

Και στις δύο περιπτώσεις η αμοιβή θα υπολογίζεται ανά υπηρεσία και στη βάση τιμής μονάδας. Για αυτό και στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ έχει αναρτηθεί και ο κατάλογος με τη μονάδα βαρύτητας για κάθε συγκεκριμένα πράξη. 

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι Κανονισμοί προβλέπουν ότι «οι φαρμακοποιοί που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας μέσω φαρμακείων έχουν υποχρέωση να διαθέτουν τον ελάχιστο εξοπλισμό και να φροντίζουν ώστε τα φαρμακεία τους να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις κτηριακών εγκαταστάσεων», στη βάση της σχετικής νομοθεσίας.

Αμοιβές φαρμακοποιών: 

» Αμοιβή στη βάση τιμής μονάδας για επίτευξη δεικτών απόδοσης, οι οποίοι επίσης καθορίζονται στους     κανονισμούς.
»  Σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα των δικαιούχων στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας ή/και όπου παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής από φαρμακεία, ο Οργανισμός δύναται να παρέχει πρόσθετα χρηματικά ή/και άλλα κίνητρα και να χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους αμοιβής.
»  Σε περίπτωση δημιουργίας πλεονάσματος ή ελλείμματος, το πλεόνασμα ή έλλειμμα που δημιουργείται σε έναν μήνα με εξαίρεση τον τελευταίο μήνα του έτους, κατανέμεται στο τέλος του έτους στον κάθε φαρμακοποιό με βάση τον ετήσιο συνολικό αριθμό μονάδων.
»  Ο φαρμακοποιός με την ολική ή μερική εκτέλεση της συνταγής ή επαναλαμβανόμενης συνταγής υποβάλλει απαίτηση για καταβολή αμοιβής στο σύστημα πληροφορικής για τις δραστηριότητες στις οποίες προέβη, οι οποίες αμείβονται με αμοιβή ανά υπηρεσία.
» Η αμοιβή του φαρμακοποιού καταβάλλεται κάθε μήνα και νοείται ότι στην αμοιβή του φαρμακοποιού προστίθεται ο ΦΠΑ που επιβάλλεται δυνάμει της οικείας νομοθεσίας.
»  Ο Οργανισμός θα καταβάλλει στον φαρμακοποιό το κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος ή/και του ιατροτεχνολογικού προϊόντος ή/και του υγειονομικού είδους που χορηγήθηκε στο δικαιούχο, αφού αφαιρεθεί το ποσό της συνεισφοράς ανεξαρτήτως αν καταβλήθηκε ή όχι από τον δικαιούχο στον φαρμακοποιό, πλέον τον φόρο προστιθέμενης αξίας που επιβάλλεται δυνάμει της οικείας νομοθεσίας.
»  Το ποσό της συμπληρωμής ανεξαρτήτως αν καταβλήθηκε ή όχι από τον δικαιούχο στον φαρμακοποιό, αφαιρείται από το ποσό που θα καταβληθεί στον φαρμακοποιό για το κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος ή/και του ιατροτεχνολογικού ή υγιεονομικού είδους.
»  Το κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος ή ιατροτεχνολογικού ή υγειονομικού είδους για τον Οργανισμό, ενδέχεται να είναι χαμηλότερο μετά την εφαρμογή τυχόν μεθόδων ελέγχου και περιορισμού της δαπάνης από τον Οργανισμό. 

Ο φαρμακοποιός, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς, «για σκοπούς παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν σε παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από φαρμακοποιούς, στον φάκελο του δικαιούχου που αφορά στην παρούσα και προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή του δικαιούχου και στην ενότητα αλλεργιών στο ιατρικό προφίλ του δικαιούχου» και ταυτόχρονα θα έχει υποχρέωση «σε κάθε χορήγηση φαρμακευτικού προϊόντος που έχει συνταγογραφηθεί μέσω του συστήματος πληροφορικής, να ενημερώνει τον φάκελο του δικαιούχου».

Ενημέρωση του ασθενούς για τη φθηνότερη επιλογή

Πριν από την εκτέλεση της συνταγής, «σε περίπτωση όπου υπάρχει διαθεσιμότητα στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων ανταλλάξιμου φαρμακευτικού προϊόντος που περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό και είναι χημικά όμοιο σε ισχύ, συγκέντρωση, δοσολογική μορφή και οδό χορήγησης με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν για τη λήψη του οποίου θα καταβάλλει μόνο συμπληρωμή, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον δικαιούχο για το δικαίωμα επιλογής». 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασκήσει το δικαίωμα επιλογής, «ο φαρμακοποιός προβαίνει σε γενερική αντικατάσταση. Σε περίπτωση που ο γιατρός απαγορεύει τη γενερική αντικατάσταση, όπου αυτή εφαρμόζεται, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν για το οποίο θα καταβάλλει τη συνεισφορά». Θα πληρώνει, δηλαδή, τη διαφορά μεταξύ της τιμής του σκευάσματος που ο ΟΑΥ θα αποζημιώνει με τη συμπληρωμή του €1 και του σκευάσματος που ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει.  

Επίσης, «πριν από την εκτέλεση της συνταγής, σε περίπτωση όπου υπάρχει διαθεσιμότητα στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων ανταλλάξιμου φαρμακευτικού προϊόντος που περιέχει διαφορετικό δραστικό συστατικό για τη λήψη του οποίου θα καταβάλει μόνο συμπληρωμή, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον δικαιούχο για το δικαίωμα επιλογής. Για να ασκηθεί όμως αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει να εκδοθεί νέα ιατρική συνταγή».
Το ίδιο θα ισχύει και για τα ιατροτεχνολογικά και υγειονομικά είδη.

Πηγή: philenews.com